„Měli bychom možnost, že Krzysztofa v lednu prodáme, absolutně vyloučit. Stále se může zlepšovat, takže je těžké vůbec vyčíslit jeho momentální hodnotu,“ odmítají janovští rychlé rozloučení s novou fotbalovou celebritou.

Martin Graiciar
Vaří, pere, uklízí. Mladík se vydal na štaci do italské Fiorentiny bez mámy

Možným finančním lákadlům však budou odolávat jen těžko. Třiadvacetiletého útočníka získali z Cracovie Krakov za 103 milionů korun, prodat by jej mohli až za 1,8 miliardy. A to je pouhý odhad.

Zájemci, jichž je celá řada, jistě skoupí nebudou. Příchod Piatka je údajně prioritou pro trenéra Chelsea Maurizia Sarriho, v pozadí ale nechtějí zůstávat ani další giganti v čele s Barcelonou, Borussií Dortmund, Tottenhamem nebo Liverpoolem. Polský střelec zkrátka táhne.

Diego Maradona.
Maradona se vysmál Messimu: Lídr? Vždyť je před zápasem dvacetkrát na záchodě

A nutno podotknout, že právem. Celkem už letos nastřílel třináct branek, z toho devět v italské Serii A. V rámci pěti elitních evropských soutěží prozatím není nikdo úspěšnější – druhým v pořadí zůstává s osmi zásahy zázračný mladík z PSG Kylian Mbappé.

Nástupce populárního krajana

Je tak pravděpodobné, že se Piatek v lednu přesune na jinou, prestižnější adresu. Třeba právě ke zmíněným londýnským „Blues“, kde by mohl zalepit mezeru po Edenu Hazardovi. Belgická hvězda sice ještě na odchodu není, už dlouho se však mluví o zájmu Realu Madrid. A tomu se ne zpravidla neříká.

Trenér fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý.
Šilhavý začal u "repre" triumfem. Co změnil na startu své éry?

A druhý důvod, proč by polský chasník mohl najít štěstí na Stamford Bridge? Nespolehlivost Álvara Moraty. Proslýchá se, že Chelsea není s příspěvky pětadvacetiletého Španěla spokojena. I proto v posledních dvou duelech Premier League místo něj nastoupil Olivier Giroud.

A ještě jedna zajímavost. Pokud nevyjde Chelsea, o Piatka projevil zájem také mnichovský Bayern. V jeho dresu už roky září Robert Lewandowski, rovněž Polák, který je pro svou zemi stejnou – a možná i větší – modlou, jakou pro Čechy svého času býval třeba Pavel Nedvěd.

„Piatek hraje podobným stylem jako jeho slavný krajan, a tak se očekává, že už brzy pomyslné žezlo převezme. Lewandowského výkonnost šla navíc za poslední rok dolů,“ prozrazuje fanstránka Bayernu.

Pravda, i na letním MS v Rusku se zkušený ostrostřelec, stejně jako celý národní tým, trápil. Už brzy by mu nicméně měla pomoci nová polská kometa – a možná nejen v reprezentaci.

Usain Bolt na fotbalovém tréninku
Sprinter Bolt válí i na fotbalovém hřišti. V přípravě vstřelil dva góly

Piatkovy výborné začátkyNa soupisku pro světový šampionát se ještě neprobojoval, teď už ale národní fotbalovou elitu opouštět nebude. Forma Krzysztofu Piatkovi vydržela i na poslední reprezentační sraz, během kterého Polsko doma vyzvalo Portugalsko (2:3) a Itálii (0:1).

Ani na jednoho protivníka Poláci nevyzráli, Piatek si však získal fanoušky hned v prvním ostrém duelu, do něhož nastoupil. Proti Portugalcům se prosadil v osmnácté minutě a branku oslavil svým typickým pistolnickým gestem.

Úspěšné debuty jsou pro Piatka příznačné. V Janově se poprvé trefil jak v italském poháru proti Lecce, kde nakonec při výhře 4:0 obstaral všechny góly, i v ligové premiéře, kde brankou z šesté minuty pomohl ke triumfu 2:1 nad Empoli.

Cristiano Ronaldo.
Hvězdný Ronaldo přiznal, že sumu za mlčení zaplatil. Ale ne kvůli znásilnění