Alen HernandezAlen HernandezZdroj: archiv A. HernandezeViktoriáni tehdy vyhráli oba zápasy, nejprve venku 3:0 a pak i v domácí odvetě 2:0. „Zamiloval jsem se do hry Viktorie a od té chvíle jí fandím. Jsem naprosto ztotožněný s jejich barvami,“ vyznal se v česko-anglické komunikaci přes messenger Alan Hernandez.

V České republice nikdy nebyl, plzeňské Viktorii drží palce jen na dálku. „Jakmile to jde, sleduji její zápasy v televizi nebo na internetu, i když to není vždycky snadné naladit. Vynakládám hodně úsilí,“ vyznal se dnes 18letý mladík.

„Řekl bych, že FORTUNA:LIGA je tak na úrovni mexické ligy,“ pokusil se o srovnání s fotbalem ve svojí rodné zemi. Přestože má část rodiny ve Španělsku, ani v Evropě ještě nikdy nebyl, ale to by chtěl změnit. „Příští rok bych chtěl vyrazit do Evropy, ideálně i do Čech, protože tu zemi miluju. Je to můj velký sen a doufám, že se brzy splní,“ poodkryl Alan Hernandez svoje plány.

Jan Sýkora při utkání na Barceloně.
Fanoušek Barcelony jí dal gól. Ale Sýkora by měnil za lepší výsledek

I on sám fotbal zkoušel. „Byl jsem v mládežnických akademiích velkých týmů v Mexiku, jako je Cruz Azul nebo Club León, kterému fandím tady v Mexiku. Až do loňského roku jsem chtěl hrát fotbal profesionálně, ale zranění vazů moji kariéru předčasně ukončilo,“ litoval sympatický Mexičan z více než milionového města Zapopan ve státě Jalisco, které je součástí metropolitní oblasti Guadalajara.

Přestože na rozhovor v češtině si netroufl, otázkám rozuměl, jen na ně odpovídal anglicky. „Česky se učím sám. Mluvím španělsky, anglicky, trochu italsky a teď i česky,“ popisoval dnes 18letý student střední školy v Guadalajaře. „Českou republiku považuji za úžasnou zemi. Vím hodně o její historii. Ale teprve fotbal a samozřejmě Plzeň mi daly pocit, že jsem součástí této rodiny,“ popisoval Alan Hernandez.

Teď už se těší na souboje Plzně s evropskými giganty – Barcelonou, Interem Milán a Bayernem Mnichov. „Moji přátelé žertovali, že Viktorka už je venku ze skupiny hned po losu. Ale já navzdory nim i všem prognózám věřím, že něco uhrajou, i když vím, že to bude nesmírně těžké, potkají samé giganty,“ neztratil Alan Hernandez optimismus.

Plzeňský kouč Michal Bílek na tiskové konferenci při Lize mistrů v Barceloně.
Žádný kartáč v kabině nebyl, řekl trenér Bílek po prohře v Barceloně

Obrovským zážitkem pro něho byl už postup přes Karabach do základní skupiny Ligy mistrů. „Bylo to něco úžasného, křičel jsem radostí. Cítil jsem se, jako bych byl v Doosan Areně,“ bylo patrné jeho nadšení.

Kdo ví, třeba se to mladíkovi z Mexika jednou poštěstí a uvidí svůj milovaný klub přímo v Plzni.