Los 2. předkola Ligy mistrů určil fotbalistům Viktorie Plzeň dvě jména možných soupeřů na úvod vystoupení v pohárové Evropě. Čeští šampioni se utkají ve 2. předkole Ligy mistrů s lepším z dvojice HJK Helsinky – RFS Riga.

„Oba týmy jsou pro mě zatím poměrně neznámé. Finský mistr bude asi silnější. Ale informace teprve začneme získávat. Budeme chtít vidět co nejvíc zápasů, abychom byli dobře připravení. Určitě jsou to kvalitní soupeři,“ uvedl k losu plzeňský kouč Michal Bílek.

„Náš cíl je jednoznačný, hrát skupinu evropských pohárů,“ zopakoval trenér Viktorie svoje slova z konce minulé sezony, které skončila ziskem titulu.

A ten dal viktoriánům šanci zabojovat zase po čase o Ligu mistrů. Už jen postup přes její 2. předkolo jim dá jistotu základní skupiny některého z evropských pohárů. První zápas sehrají 19. nebo 20. července na hřišti soupeře, odvetu pak o týden později v Doosan Areně.

„Pořád je malinko výhoda končit doma, takže jsem rád, že budeme hrát odvetu před domácím publikem,“ doplnil Michal Bílek i s ohledem na to, že gól vstřelený venku už se nezvýhodňuje.

Dres lotyšského RFS Riga, jednoho z možných soupeřů Viktorie Plzeň ve 2. předkole Ligy mistrů, obléká i český fotbalista Petr Mareš.
Bylo by skvělé, utkat se s Plzní, hlásí po pohárovém losu Mareš z Lotyšska

Plzeňští fotbalisté se jména možných soupeřů dozvěděli během středečních fyzických testů.

„Na první dobrou se mi los líbí. Jsou to zajímaví soupeři, ani s jedním z nich jsem se v kariéře ještě nesetkal. Jsem na to zvědavý,“ uvedl za hráčskou kabinu středopolař Pavel Bucha.

Ale nebyl schopný říct, jestli by si přál raději HJK Helsinky nebo RFS Riga. „Ani o jednom týmu toho v tuhle chvíli moc nevím. Takže se nechme se tedy překvapit, koho dostaneme,“ pousmál se záložník plzeňské Viktorie, který připustil, že účast v Lize mistrů i pro něho velkým lákadlem.

„Pro každého z kluků v kabině je to obrovská motivace. Snad budeme postupovat předkoly tak, abychom si ho splnili,“ zasnil se Pavel Bucha, který si ještě nikdy v kariéře nezahrál základní skupinu některého z evropských pohárů. „Je na čase to změnit,“ doplnil.

Oba soupeři jsou ze zemí, kde se ligy hraje systémem jaro – podzim, takže teď je tam sezona v plném proudu.

„To může být pro ně lehčí výhoda, že jsou rozehraní. Pro nás to budou první ostřejší zápasy,“ připomněl Bucha, že se viktoriáni od mistrovských oslav sešli poprvé včera, až dnes je čeká společný trénink. „Máme měsíc na to, abychom se dobře připravili. Věřím, že ten dvojzápas zvládneme,“ dodal 24letý fotbalista.