Plzeňskou Viktorii čeká na soustředění ve španělském turistickém městu Benidorm předposlední přátelský duel náročné přípravy. Na programu je v neděli v 16.00 hodin proti lídrovi druhé rakouské ligy SV Ried.

Viktoria je namlsaná čtvrteční demolicí Legie Varšavy (5:1), která patří k nejlepším mužstvům polské ligy a pravidelně hraje evropské poháry. „Cítíme, že se blíží Evropská liga a domácí soutěž, takže chceme uhrát dobré výsledky, abychom nabrali sebevědomí,“ říkal jeden z nejlepších hráčů Viktorie proti Legii Milan Petržela.

SV Ried kopal ještě minulou sezonu rakouskou Bundesligu, ale ročník zakončil na posledním místě a následoval sestup o soutěž níž. Ve druhé nejvyšší lize patří Riedu první příčka.

Klub vznikl v květnu 1912, ale na velké úspěchy čekal dlouhých 86 let. V letech 1998 a 2011 vyhrál rakouský pohár. Sezony 2010/2011 a 2011/2012 přezimoval na prvním místě Bundesligy, titul ale nikdy nezískal. Nejblíže byl v ročníku 2006/2007, kdy se stal vicemistrem rakouské ligy. V evropských pohárech je klubové maximum play-off Evropské ligy 2011/2012.

V kádru Riedu je kolem deseti cizinců, například obránce Ronny Marcos, který odehrál jeden zápas za reprezentaci Mozambiku a za sebou má zápasy v německé bundeslize. Třiadvacetiletý středopolař Ilkay Durmus prošel všemi mládežnickými kategoriemi reprezentace Turecka. Střelecky se daři útočníkovi tuniského původu Seifedinovi Chabbimu. Na soupisce SV Ried je rovněž Philipp Prosenik, jenž strávil léta v mládežnických týmech Chelsea a AC Milán.

Ried v přípravě remizoval 0:0 s druholigovou Příbramí a naposledy prohrál s přemožitelem plzeňské Viktorie Salcburkem 1:3.
I přes vysokou výhru nad Legií se Viktoria musí proti Riedu v lecčems zlepšit. Hlavně v eliminaci okének v obraně. „Ve hře máme ještě nedostatky, které musíme odstranit,“ uvedl asistent trenéra Viktorie Dušan Fitzel.