Pavel Karoch, bývalý výborný fotbalista, dnes televizní spolukomentátor, zhodnotil zápas vlastně už v poločase. Ač si o jeho názorech můžete myslet svoje, nakonec je zhusta kritizován, tentokrát trefil zásadní otázku zápasu: „Přijel soupeř na úrovni třetí ligy.“ A posléze dodal: „Jestli to nebude 7:0, tak budu zklamanej.“

Nakonec nebyl…

Rozdíl mezi oběma soupeři byl markantní. Z kádru Kuvajtu vlastně nikoho neznáme, liga je v zemi poloprofesionální. Odstup byl vidět vlastně už od prvních minut.

Dějištěm příštího šampionátu bude na sklonku roku 2022 Katar.
Rok do Kataru: suverénní jízda Němců a Dánů, trápící se favorité a Češi v baráži

Jenže české reprezentaci nic jiného nezbylo, duel musela odehrát. Data pro mezinárodní zápasy jsou jasně dané, v nich je nezbytné hrát, to je „diktát“ od světové i evropské federace.

Byl tu však jeden problém. Po celé Evropě, kde by se dal sehnat důstojný protivník, se v těchto dnech koná závěr kvalifikace světového šampionátu. Nakonec také Češi ji budou v úterý dohrávat doma klíčovým střetem s Estonskem. Tudíž nebylo možné sehnat pro volný termín kvalitnějšího soka.

Jan Fiala a Antonín Panenka.
Kritika nás roztrhala, škrábali nám auta, vzpomíná Fiala na duel s Kuvajtem

V jedné věci však Kuvajťané zajímaví byli. Jejich trenérem je Carlos González, bratr záložníka Sigmy, tedy klubu, na jehož stadionu se duel hrál. „Jsem rád, že je rodina pohromadě,“ usmíval se Pablo. „Bratr je fotbalový fanatik, původně vedl kuvajtský tým do třiadvaceti let, ale poté se posunul,“ dodal.

Ono to bylo vynucené posunutí. Kuvajt kvůli politickým tlakům rozpustil první mužstvo, takže ho nyní reprezentuje olympijský výběr.

Češi byli jasně lepší od první minuty. Například za první poločas vystřelili sedmnáctkrát, soupeř ani jednou. Nakonec vyslal jeden pokus, ten však mířil nad bránu Aleše Mandouse, gólmana totálně bez práce.

Celkově se Češi dostali k pětatřiceti pokusům, to je nebývalé číslo a také důkaz jasné dominance. Tým vedený asistentem Jiřím Chytrým, jenž při covidové diagnóze hlavního trenéra Jaroslava Šilhavého, obsadil hlavní pozici, si zastřílel. Dvakrát se trefil sparťanský rychlík Jakub Pešek, dvakrát plzeňský šikula Jan Sýkora, přesně zacílili také elegán Antonín Barák, kapitán Tomáš Souček (ten skóroval po dvaceti utkáních na suchu) a jako vždy produktivní obránce Filip Novák.

Toť vše. A stačilo. Nyní se reprezentace musí vrátit k „normálnímu“ fotbalu.

Daniel Křetínský.
Smrtka líčí na West Ham. Internet zaplavily diskuze kolem Křetínského

„Jsme rádi, že jsme byli aktivní a donutili soupeře hrát pod tlakem. Zužitkovali jsme to i góly,“ řekl asistent Jiří Chytrý. „Tým ukázal, že má charakter a že se nenechal svést k tomu, aby zápas odehrál pohodlně.

A k Estonsku dodal: „Estonci samozřejmě budou mnohem silnější soupeř. Když se podíváme na jejich poslední výsledky a třeba zápas s Walesem, tak prohráli jediný poločas. Jsou určitě zdatnější kompaktnější, brání mnohem lépe než Kuvajt. Věříme, že na ně budou platit podobné principy jako dnes. Pokusíme se hře dát stejnou intenzitu. Budeme chtít zopakovat scénář, ale víme, že nás čeká těžší utkání.“