Buchtičky s krémem
Budeme potřebovat:
-
na buchtičky:
- 1 kostka čerstvého droždí (42 g)
- 100 g cukru
- 250 ml mléka
- 600 g hladké mouky
- 200 g oleje
- 2 žloutky
- 1 vejce
- 1 špetka soli
-
na vanilkovou omáčku:
- 400 ml mléka
- 400 ml smetany ke šlehání
- 5 žloutků
- 2 lžíce Solamylu
- semínka z 1 vanilkového lusku nebo 1 lžička vanilkového prášku
- 50 g cukru krupice
Postup:1. Ohřejte mléko tak, aby bylo vlažné. Rozdrobte do něj droždí a dejte špetku cukru.
2. Až budou na povrchu bubliny, přidejte všechny ostatní suroviny.
3. Umíchejte hladké nelepivé těsto a nechejte hodinu kynout na teplém místě.
4. Z vykynutého těsta uválejte pár hadů, nakrájejte na kousky.
5. Do misky si dejte trochu rozpuštěného másla, každý kousek v něm trochu omáchejte a skládejte do pekáče vymazaného olejem.
6. Buchty pečte na 180 °C asi 25 minut. Mezitím připravte krém.
7. Ušlehejte žloutky s cukrem, do krásně hladké světlé pěny. Do mléka smíchaného se smetanou, zašlehejte vanilku a Solamyl.
8. Přiveďte k varu. Odstavte z plotýnky a vložte do vodní lázně, kterou zahřívejte.
9. Postupně zašlehávejte žloutkovou směs tak, aby byl krém horký, ale nesmí vřít, aby se žloutky nesrazily.
10. Tento skvělý krém podávejte s teplými buchtičkami.
Alena Elly Kolaříková, autorka blogu Bohyně kuchyně, má tři děti, práci a koníčky, ale nechce sebe ani rodinu šidit na jídle. Naučila se tedy vytvářet chutná a na pohled krásná jídla, u nichž nemusíte trávit hodiny v kuchyni, ale která jsou většinou hotová do třiceti minut. Na svém kontě má dvě Božské kuchařky. Její recepty můžete sledovat i na Instagramu.