Jablkový koláč se smetanou

Budeme potřebovat:

Náplň: 6 jablek, cukr krupice, skořice

Těsto: 6 ks vajec, 180 g cukru krupice, 2 lžíce oleje slunečnicového, 180 g polohrubé mouky, špetka soli

Horní vrstva: 2 kelímky zakysaná smetana, 1 kelímek smetana ke šlehání, mletý cukr, skořice

Postup:

Jablka oloupeme, nastrouháme nahrubo do misky, trochu vymačkáme přebytečnou šťávu (vypít, nevylívat :-) ), zlehka posypeme cukrem, dle kyselosti jablek a smícháme se skořicí. Poté rovnoměrně navrstvíme na plech (klasickýs vyšším okrajem) vyložený pečícím papírem, který ještě předem vymažeme máslem (nezapomenout!).

Jednoduchý koláč z kakaového korpusu
Zdravé mlsání. Vyzkoušejte jednoduchý koláč s lískovými oříšky

Do dvou misek si rozdělíme vajíčka. Nejprve vyšleháme bílky se špetkou soli a dáme misku bokem. V druhé misce smícháme žloutky s cukrem a olejem a vyšleháme. Poté vmícháme mouku a na závěr opatrně po lžicích ušlehaný sníh z bílků. Rovnoměrně naneseme na vrstvu nastrouhaných jablek. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175° asi 15 minut dozlatova, propečenost otestujeme zapíchnutím špejle do těsta.

Necháme na plechu vychladnout a zatím si připravíme krém. Vyšleháme si smetanu ke šlehání, přidáme mletý cukr dle chuti a smícháme se zakysanými smetanami. Koláč přiklopíme druhým plechem a převrátíme tak, aby po odklopení byla nahoře vrstva jablek. Stěrkou natřeme krém, posypeme skořicí.

Dáme do lednice nechat vychladnout alespoň několik hodin.

O Markétě

Markéta Chovancová je nadšenou tvůrkyní fantastických moučníků i slaných pokrmů. Je autorkou blogu Markéta v troubě. O své umění se s Vámi pravidelně podělí v našem seriálu. „Vaření a pečení je pro mě největší koníček a baví mě dělat dny lahodnější a krásnější. Nejvíce mě hřeje u srdce, když mi ostatní posílají fotky povedených pochoutek, které vytvořili právě na základě zveřejněných receptů. Tak se nechte inspirovat také a třeba si obohatíte svůj repertoár jídel, která si vaříte doma,“ říká Markéta s úsměvem.

Markétiny recepty můžete sledovat také na Instagramu a Facebooku.