Polévka z čerstvých rajčat s černou čočkou

Ingredience: 6 větších rajčat masitého typu, 1 l zeleninového vývaru, hrst černé čočky beluga, 1 cibule, lžíce olivového oleje, lžíce hladké mouky, zakysaná smetana na ozdobení, čerstvá bazalka, lžička krupicového cukru, sůl.

Postup: Rajčata na špičce nakrojte, zalijte vroucí vodou a po chvilce oloupejte. Na oleji orestujte nakrájenou cibuli, zaprašte moukou, zasmažte jíšku a zalijte ji vývarem. Přidejte oloupaná a nakrájená rajčata, lžičku cukru, osolte a přiveďte k varu. Až rajčata změknou, rozmixujte polévku, přidejte propláchnutou čočku a ještě krátce povařte. Do hotové polévky nasekejte čerstvou bazalku. Podávejte se lžící zakysané smetany.

Charismatický cukrář Josef Maršálek
Sladké recepty slavného Josefa Maršálka: připravte si vídeňské oreo s olivami

Zapečené brambory s rajčátky

Ingredience: 8 středně velkých brambor, 2 hrsti drobných červených a žlutých rajčátek, 150 g parmazánu nebo pecorina, 2 lžíce olivového oleje, 2 snítky rozmarýnu, svazek bazalky, čerstvě mletý pepř, sůl.

Postup: Brambory pečlivě očistěte kartáčkem a nakrájejte na čtvrtky. V zapékací míse je promíchejte s omytými rajčaty, olejem, bylinkami, solí a pepřem a dejte péct na 200 °C. Po 20 minutách dobře promíchejte a nechte dopéct. Brambory s rajčaty můžete podávat samotné posypané parmazánem nebo jako originální přílohu ke steakům.

Masová sekaná
Mleté maso na více způsobů: zkuste sekanou, placky nebo kuličky

Rajčatový „tatarák“

Ingredience: 6 větších masitých rajčat, 4 stroužky česneku, čerstvé bylinky (bazalka, oregano…), olivový olej, krémové balsamico, světlé bagety.

Postup: Oloupaný česnek překrojte a krátce jej orestujte na troše olivového oleje. Omytá rajčata se solí, orestovaným česnekem a bylinkami rozmixujte ponorným mixérem, ale jen krátce, aby směs nebyla úplně hladká. Bagetky podélně překrojte a opečte je na olivovém oleji. Na ještě teplé naneste vrstvu rajčatového „tataráku“ a ozdobte ji balsamicem.