Vánoční dort zdobený perníkem

Budeme potřebovat:

  • na těsto:
    • 200 g změklého másla
    • 4 vejce
    • 300 g třtinového cukru
    • 350 g polohrubé mouky
    • 1 a půl lžičky jedlé sody
    • špetka soli
    • 2 lžičky perníkového koření
    • 250 g kysané smetany
    • 4 lžíce medu
  • na krém:
    • 250 g másla
    • 1 zkaramelizované salko
    • 250 g mascarpone
    • perníčky na ozdobení
    • ořechové máslo
Tradiční cukroví v netradiční podobě
Linecké cukroví má mnoho podob. Zkuste i stromečky s ozdobami

Postup:

1. Troubu předehřejte na 180 °C.

2. Máslo rozpusťte v hrnci na plotně.

3. Do velké mísy dejte cukr a vejce a šlehejte šlehačem tak dlouho, dokud nevznikne nadýchaná, světlá pěna.

4. Ve vedlejší míse smíchejte mouku, sodu, sůl a koření.

5. Do krémové pěny opatrně vmíchejte rozpuštěné máslo, sypkou část receptu, med a zakysanou smetanu.

6. Důkladně promíchejte.

7. Kulatou pečící formu o průměru 17-18 cm vymažte tukem a vysypejte polohrubou moukou. Nalijte do ní polovinu těsta.

8. Pečte ve vyhřáté troubě 45 minut. Když sáhnete na střed upečeného dortu, bude pevný, nebude se pod prsty hýbat.

9. Formu umyjte a stejně upečte druhou polovinu těsta. Kdo má 2 stejné formy, má to jednodušší a může péct najednou.

10. Oba upečené korpusy nechejte vychladnout.

Slané sušenky
Vánoční recept bez cukru. Domácí slané sušenky zvládne i začátečník v kuchyni

11. Připravte si krém. Šlehačem vyšlehejte změklé máslo a salko. Nakonec opatrně, ručně vmíchejte mascarpone.

11. Dejte na 20 minut do lednice vychladnout.

12. Poté oba korpusy prokrojte, ideálně dvakrát, takže vzniknou z každého 3 kusy.

13. Některé části namažte ořechovým máslem. Doporučuji nějaké vánoční, perníčkové. Na každou část namažte krém a dort zkompletujte. Bude dost vysoký.

14. Celý dort po bocích i nahoře pomažte zbylým krémem a okolo polepte perníky. Další perníky dejte i na vrch dortu.

15. Nechejte vychladit a podávejte, ideálně druhý den po vyrobení.

Alena Elly Kolaříková, autorka blogu Bohyně kuchyně, má tři děti, práci a koníčky, ale nechce sebe ani rodinu šidit na jídle. Naučila se tedy vytvářet chutná a na pohled krásná jídla, u nichž nemusíte trávit hodiny v kuchyni, ale která jsou většinou hotová do třiceti minut. Na svém kontě má dvě Božské kuchařky. Její recepty můžete sledovat i na Instagramu.