Odveta čtvrtfinále Champions Hockey League nabídla neskutečně drama s vítězným koncem pro Indiány.

Domácí Škoda porazila švédský tým Skelleftea AIK po nájezdech 2:1 a premiérově se probojovala do semifinále. Tam Plzeňští narazí na jiný švédský celek Frölunda Indians, který v úterý v Göteborgu vyřadil Brno.

Vítězný nájezd Indiánů proměnil v třetí sérii Kovář, když předtím Kodýtek odpověděl na gól L. Lindströmaa srovnal stav rozstřelu na 1:1.

Ve čtvrté sérii skóroval ještě kapitán Gulaš, zatímco plzeňský gólman Frodl poslední tři nájezdy kryl.

A přes čtyři tisíce diváků mohlo s hráči slavit postup.

S Plzní to přitom bylo v závěru třetí třetiny nahnuté. V 58. minutě totiž hostující Alvarez v přesilovce zavěsil puk pod horní tyč plzeňské klece a postrčil Skellefteu k postupu.

Jenže domácí nic nevzdali a při hře bez brankáře Jakub Kindl bombou od modré nedal brankáři Lindvallovi šanci zasáhnout.

Do konce třetiny scházelo 36 sekund.

Škodovka předtím přečkala ještě jeden krizový moment. Už v čase 43:03 se ostrůvek příznivců Skelleftey v hledišti radoval z gólu.

J. Lindström z levého kruhu sice propálil Frodla, ale gólman reklamoval atak útočícího Olimba v brankovišti. Což následně potvrdilo video a boj pokračoval za stavu 0:0.

„Tam nebylo co řešit,“ tvrdil po utkání Frodl, jeden ze strůjců dalšího mezníku v historii plzeňského klubu.

I když čtvrtfinálová bitva nenabídla v předvánočním čase nadílku gólů, diváci se rozhodně nenudili.

V panující bouřlivé atmosféře se hrál rychlý kombinační hokej. Oba soupeři ale také dobře bránili. Šlo o hodně. Přesto se šance rodily. Jenže dlouho dominovali brankáři, domácí Frodl i jeho protějšek Lindvall. Závěr zápasu byl ale neskutečný. Škodovka neproměnila na konci třetí části dvě přesilovky, naopak hosté tu svou následně ano.

V Doosan Areně se uskutečnil premiérový pivní souboj podle předlohy slavné Ligy mistrů.
Pivní Ligu mistrů ovládl Gambrinus

Ani v desetiminutovém prodloužení po Kindlově vyrovnávací trefě Indiáni nezúročili převahu čtyři na tři. Jenže potom se v nájezdech prostříleli mezi poslední čtyři celky soutěže.

„Bylo pár horších chvil, ale pořád jsem věřil, že vyhrajeme. Šance byly na obou stranách. Švédský tým chtěl hrát hodně s pukem, což se nám dařilo eliminovat. Hlavně jsme s nimi ale vydrželi jezdit celých šedesát, vlastně sedmdesát minut,“ hodnotil souboj plzeňský trenér Ladislav Čihák s tím, že nájezdy jsou vždy vabank.

„Odehráli jsme dobrý zápas a byli jsme odměněni. Asi jsme poctiví lidi a hokejový pán bůh nám to vrátil,“ usmíval se kouč. „Z postupu jsme šťastní i kvůli našim skvělým fanouškům. Jedeme dál a těšíme se opět na švédského soupeře. A i když bude Frölunda těžkým soupeřem, tak říkám jasně, že chceme jít do finále. Tečka,“ prohlásil Ladislav Čihák.

Semifinálové boje začnou 8. nebo 9. ledna, týden poté se hrají odvety.

HC ŠKODA PLZEŇ – SKELLEFTEA AIK 2:1 po sam. nájezdech  (0:0, 0:0, 1:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 60. J. Kindl (Gulaš), rozhodující nájezd Jan Kovář – 58. Alvarez (Oudas, Aaltonen)
Rozhodčí: Piechaczek, Rohatsch (oba Německo) – Svoboda, Špůr (oba Česko).
Vyloučení: 4:6.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 36:37.
Diváci: 4222
První zápas: 3:3, postoupila Plzeň.

HC Škoda Plzeň: Frodl – J. Kindl, Jones, Allen, Kaňák, Pulpán, Vráblík – Indrák, Kovář, Gulaš – Stach, Kracík, Kratěna – Němec, Preisinger, D. Kindl – Straka, Kodýtek, Kantner. Trenér: Čihák.
Skelleftea AIK: Lindvall – Pudas, Djuse, Berglund, Lindgren, Granberg, Alm, Norén – J. Lindström, Olimb, Möller – Ericsson, Wingerli, Aaltonen – Alvarez, Pettersson, Holloway – Hedberg, Sundvik, L. Lindström. Trenér: T. Samuelsson.

Pavel Vrba
Vrba: Věřím, že nám pomůžou diváci