Ruskem pořádaný turnaj je generálkou na olympiádu v jihokorejském Pchjongčchangu. „Stejně jako vždycky chci podat co nejlepší výkon, ale že bych měl přitom v hlavě olympiádu, to ne. Spíš mě těší, že mám vyřešeno, kde dohraju sezonu a po čase si pokecám česky,“ usmívá se plzeňský odchovanec, který dres Škodovky nedávno vyměnil za barvy týmu Ambri-Piotta.

Švýcarský klub koupil Kubalíka poté, co nejlepšímu střelci minulých dvou extraligových sezon nevyšlo angažmá v ruské Ufě. Následně ale dravé křídlo vrátil na hostování do Plzně.

Mladý snajpr znovu střílel góly (20 zápasů, 16 gólůa 8 asistencí) a nebylo divu, že si Ambri-Piotta stáhla Kubalíka v půlce listopadu do sestavy.

Hokejová extraliga: Mountfield HK - HC Škoda Plzeň.
Facka v Hradci? V pravý čas nás posadila na zadek, říká trenér Čihák


Vaše stěhování z Plzně pod Alpy proběhlo ve spěchu. Jste nyní klidnější?
Určitě. Nervů jsem si v sezoně užil dost. Nejdřív Rusko, pak Ambri, Plzeň, ale zase vyvstaly otázky, co bude dál, což se třeba řešilo minule na nároďáku. Takže jsem rád, že se můžu soustředit už jen na hokej.

I ve stále respektovanější švýcarské vám to střílí. V devíti zápasech jste pětkrát skóroval a na osm gólů jste přihrál. To je slušný úvod, ne?
Docela se mi vedlo. Osobně tedy spokojený jsem,i když to může být vždycky lepší, ale jak já si připomínám, taky horší (smích). Spíš mě štve, jak si stojíme v tabulce.

Zatímco s Plzní jste v extralize bojoval o první místo, předposlední Ambri-Piotta se rve o play-off. Je to znát na atmosféře v týmu?
Jsme stále pár bodů za hranicí play-off, ale nějaká blbá nálada v týmu není. Jen bychom potřebovali udělat nějakou delší úspěšnou šňůru a odrazit se ve vyrovnané tabulce nahoru. Jenže my sice dokážeme porazit silné mančafty, Zurych nebo Davos, ale potom padneme s týmy kolem nás, s Lagnau, Lausanne nebo se Ženevou. To musíme změnit.

Jak vás v klubu přijali?
Vše proběhlo v pohodě. Devadesát procent klukův týmu mluví anglicky, takže s jazykovou bariérou problém nebyl. Parta je dobrá, jen teď aby přišlyi výsledky na ledě.

Jakub Faschingbauer.
Akademik Faschingbauer: Když vidím otevřená vrátka, raději couvám


Ambri ale leží v italsky mluvící oblasti, takže v běžném životě potřebujete víc asi italštinu.
No, zatím italsky zvládnu je pár základních frází, ale věřím, že se i v tomhle ohledu zlepším.

Jak moc vám v začátcích pomohl Lukáš Lhoták, další český útočník v Ambri?
Hodně. S Lukášem se známe z nároďáku, takžeo to bylo vše snazší. Ukázal mi, kam si zajít na jídlo a tak. Vůbec mi pomohl se zabydlet a i teď se na něj můžu kdykoliv obrátit.

Ambri-Piotta je něco jako náš Frýdek-Místek nebo co si máme pod tímto spojením představit?
Měl jsem sice povědomí, že jde o malou obec, ale až na místě jsem zjistil, že Ambri a Piotta jsou dvě vesničky v horách blízko sebe (úsměv).

Jak tu žijete?
Zatím bydlím v Ambri, jen kousek od Lukáše Lhotáka. V příští sezoně plánuji, že bych se přestěhoval do Bellinzony, kde žije většina kluků z mužstva. Je to už město, ale zase od Ambri třicet minut jízdy autem, takže to ještě zvážím.

Kolik diváků chodí na zápasy?
Tak pět a půl tisíce a dokážou být hodně hlasití. Neustále skandují a zpívají. To víte, hokejem pobláznění Italové.

Hokejová extraliga: Mountfield HK - HC Škoda Plzeň.
Před pauzou přišla studená sprcha