Tým povede Václav Baďouček s Milošem Říhou a asistovat jim bude Tomáš Vlasák, který zároveň pokračuje v roli sportovního manažera. Trenérem gólmanů zůstává Rudolf Pejchar, kondičním trenérem Jan Snopek, videotrenérem Vojtěch Tulačka a fyzioterapeutem Adam Havel. Klub o tom informoval na svých webových stránkách.

„Nabídku od Tomáše Vlasáka jsem dostal bezprostředně po skončení naší sezóny s Vrchlabím, takže ještě na cestě domů ze Vsetína. Sice pro mě byla překvapením, ale rozhodl jsem se velice rychle. Jsem Plzeňák, proto mě obrovsky oslovila a byl jsem jí nesmírně potěšen. Během pondělního dopoledne jsme si zatelefonovali ohledně složení celého realizačního týmu a dohoda byla velice rychlá,“ říká Václav Baďouček, který Vrchlabí vytáhl z druhé ligy do první a letos s týmem došel až do čvrtfinále play-off.

Devětapadesátiletý kouč se vrací domů. S Plzní někdejší obránce spojil většinu své hráčské kariéry, teď jí má jako trenér dodat nová impuls v nejvyšší soutěži. „Chceme i nadále zapojovat mladé hráče a odchovance do A týmu a prezentovat se agresivním, bruslivým hokejem. Zkrátka hrát aktivně a útočně tak, abychom byli co nejlepší, pro soupeře nepříjemní a abychom naším hokejem bavili fanoušky,“ plánuje Baďouček, který v extralize vedl už Karlovy Vary  a v Pardubicích se poprvé na střídačce sešel s Milošem Říhou. Teď si spolupráci zopakují, ale oba budou mít rovnocenné role a pravomoci.

Martin Straka
Přijde velký třesk. Zvládneme to, věří Straka

„Jednání bylo velice rychlé a z mého pohledu na poslední chvíli, neboť jsem již před nabídkou z Plzně řešil jiné možnosti. Mám velice dobrý pocit z toho, že jsem se takto rozhodl, neboť se mi líbí vize organizace a jak klub dlouhodobě pracuje. Na vysoké úrovni byla i jednání s Martinem Strakou a Tomášem Vlasákem. S Vencou Baďoučkem se navíc hodně dlouho a dobře známe,“ citoval klubový web Miloše Říhu.

„Chceme pokračovat v cestě, kterou Plzeň dlouhodobě jde. Samozřejmě se do hry promítne i náš rukopis a některé věci změníme, ale věřím, že budeme úspěšní,“ doplnil 39letý rodák z Ostravy.

Říha naposledy vedl v první lize pražskou Slavii, předtím ale působil mj. jako asistent trenéra u české reprezentační devatenáctky a později i u seniorského národního týmu po boku svého otce. 

Trenérský tandem doplní Tomáš Vlasák, který se na plzeňskou střídačku vrací po pěti letech. „Václav (Baďouček) mě požadavkem, abych se přidal do trenérského týmu i já, popravdě zaskočil. Ale velice mile, to musím dodat. Oproti mým kolegům jsem ještě trenérský novic, protože oni mají už celou řadu zkušeností a já byl na střídačce jen jeden rok,“ připouští Vlasák. „Určitě chci ale být platným členem týmu a přispět třeba při plánování přesilovek. Naším cílem je utvořit sehraný trenérský tým, abychom náš mančaft vedli k hokeji, na který se dobře dívá a který je úspěšný.“

Olomoučtí hokejisté ve třetím zápase předkola play off proti Plzni.
Pád favorita dokonán. Plzeň končí, do čtvrtfinále jde Olomouc

„K sobě jsme chtěli právě Tomáše Vlasáka, který mužstvo perfektně zná. A pro svou pozici manažera navíc jasně uvidí, jak který z kluků pracuje. Na konkrétních věcech, jako je odpovědnost za přesilovky, oslabení, bule atd., se dohodneme ve fázi, než půjdeme s mužstvem na led. Ale nejdůležitější je to, že vše bude týmová práce,“ zdůrazňuje Miloš Říha.

Hráčský kádr extraligového áčka Škodovky, jenž může klub dle regulí představit až 1. května, nabírá finální podobu.  „Máme dvě místa volná – jedno v obraně a jedno v útoku. S kolegy zastáváme velice podobný názor, jaké typy bychom chtěli přivést, a to klidně i cizince, ale nebudeme nijak pospíchat. Vyčkáme,“ říká Tomáš Vlasák.

Změny na trenérských postech jsou dopadem poslední sezony, kdy Plzeň sice obsadila v základní části s 91 body z 52 zápasů pátou příčku, ale pak v předkole play-off  vypadla s dvanáctou Olomoucí 0:3 na zápasy. Následně u týmu skončil trenér Ladislav Čihák i jeho asistent Jiří Hanzlík. Devětatřicetiletý Čihák se s Plzní loučil po devíti letech, když poslední tři roky vedl áčko jako hlavní kouč a na jaře 2019 s Indiány slavil zisk bronzu.