Hokejová extraliga se dá po reprezentační přestávce znovu do pohybu. Směr konec základní části, z níž zbývá už jen sedm kol.

Osmá Škoda Plzeň se ve středu srazí v Brně s desátou Kometu. Indiáni chtějí odčinit nezdar před pauzou, kdy doma padli 2:4 s Libercem. Spoléhat přitom budou i na Fina Aleksi Rekonena.

Šikovný útočník, výborný bruslař a po Petru Kodýtkovi (momentálně zraněný) druhý nejproduktivnější muž modro-bílé sestavy (45 zápasů, 11 gólů + 19 asistencí) jen nedávno prodloužil se Škodovkou smlouvu o rok.

„V Plzni jsem spokojený. Žije se tu dobře, klub má své ambice, krásnou halu, zázemí i dobrý tým, takže pro mě to bylo lehké rozhodování,“ vysvětlil devětadvacetiletý forvard.

Natolik se vám v Česku líbí?

Ano. Už jen proto, že zima je tu příjemnější než ve Finsku (úsměv). Ale i město Plzeň je hezké. Vše je v dostupné vzdálenosti, není problém si někam zajít, takže si to i s rodinou (manželka plus čtyři děti) hodně užíváme.

Finská zima vám tedy neschází?

Ani náhodou. Neznám nikoho, komu by chyběla (smích).

Máte v Plzni nějaká oblíbená místa, kam chodíváte?

Zimní stadion. Tady trávím nejvíce času.

A vaše děti? Jak ty zvládly změnu prostředí?

Nejstarší syn chodí na Benešovu základní školu poblíž zimáku. K tomu se věnuje hokeji stejně jako dva mladší kluci, kteří jsou dopoledne ve školce. Hokeji je podřízen rodinný život a myslím, že vládne spokojenost.

Mimo domov jste prožili i Vánoce. Bylo to hodně jiné oproti zvyklostem z Finska?

Ani ne. Vánoce jsou rodinné svátky a my jsme si je užili se vším všudy. Jedinou změnou snad bylo, že v Česku nenosí dárky Santa Claus, takže jsme si je rozbalili už o Štědrém večeru. Předtím jsme šli s dětmi na náměstí pro betlémské světlo a vše bylo, jak má být.

Je něco z vaší domoviny, co v Česku postrádáte? A naopak našel jste tu něco, čemu jste přišel na chuť?

Trochu mi chybí širší rodina, rodiče, možnost se s nimi setkávat. Možná i někteří dlouholetí přátelé. Ale ani v Plzni nemám o kamarády nouzi. V kabině je skvělá parta a k dispozici je i sauna, takže mi nic neschází. A co mě v Česku zaujalo? Výborné pivo.

Jak jste si během přestávky užil tři volné dny?

Strávil jsem je s rodinou v Plzni. Bylo fajn věnovat se blízkým. Dal jsem si dobré jídlo, pivko a odpočíval jsem.

Jenže pak jste naskočili znovu do přípravy na rozhodující část sezony. Jaké to bylo?

Náročné. Hodně se bruslilo, ale šlo o poslední možnost, jak se nachystat na play-off. Bylo to těžké, ale muselo se to udělat.

V produktivitě dosahujete v extralize výborných čísel. Dávají se českým brankářům snáze góly než těm na severu Evropy?

Těžká otázka. Ale nechci to porovnávat, ve všech zemích je to tak nějak podobné.

Co se musí ve hře Škodovky zlepšit, aby šla do play-off správně naladěná?

Klíčem bude, abychom lépe bránili oslabení a byli produktivnější v přesilovkách. Při hře pět na pět jsme schopní držet krok s každým, jenže zase je nutné hrát soustředěně celý zápas. Vystříhat se výpadků, které nás před pauzou srážely a připravily o dost bodů.

Centr Petr Kodýtek (na snímku vpravo s Alexi Rekonenem) se nešťastně zranil a Škodovka tak přišla o jednu z týmových opor.
Potíž Indiánů. V závěru základní části se musí obejít bez Kodýtka