Domácím se sice vrátil do sestavy Procházka, zranění však nechalo mimo hru beky Tomana a Kaberleho. Jejich absenci Kladno brzo pocítilo, když inkasovalo hned v první přesilovce z hole Tvrdíka.

To ovšem bylo od Plzně v první třetině vše. Její zbytek se nesl ve znamení souboje domácích střelců s fantastickým brankářem Salfickým, jenž vždy vyšel jako vítěz.

Také na začátku druhé části hry měli první šanci Kladenští, ale byla to Plzeň, která opět využila přesilovku. Tentokrát mířil přesně Kracík.

Západočeši byli dále nebezpeční hlavně v okolí brankoviště, ale třetího gólu se dočkali po brejku. V přesilovce chyboval domácí obránce Kameš a plzeňský kapitán Straka v nájezdu krásně švihem upravil na 3:0.

„Šli jsme do vedení díky přesilovce, přestože byli domácí v první části aktivnější a přehrávali nás. Pak ještě vystupňovali tlak, ale my dali další gól a hlavně byl důležitým okamžikem proměněný samostatný nájezd Straky v oslabení,“ byl spokojený asistent plzeňského trenéra Milan Razým.

V poslední třetině hosté kontrolovali vývoj utkání, a když se Benda lehce dostal přes dva obránce, přišel faul a trestné střílení. Z něho však Hanzlík kladenského brankáře Kopřivu nepřekonal. Domácí se nevrátili do zápasu ani při 81 vteřin dlouhé početní výhodě dvou hráčů. Gól sice dali, ale Procházkova hůl byla přiliš vysoko.

Ani další přesilovku pět na tři Středočeši necelé tři minuty před koncem utkání nevyužili, a tak si Plzeň odvezla z Kladna vítězství 3:0.

„V závěru jsme si to chtěli hlídat, ale vše jsme si zkomplikovali oslabeními. Salfa si dnes nulu opravdu vychytal,“ dodal Razým.

„Trápíme se v koncovce. V první části jsme promarnili několik samostatných nájezdů, ve druhé jsme také měli tlak, ale opět inkasovali. V té třetí už jsme se trápili i v přesilovkách, tam nám výrazně chyběli zranění obránci Kaberle a Toman. Jejich zranění specifikovat nebudu. Že už jsme Plzni dvakrát po sobě nedali doma ani gól? V loňském utkání byla Plzeň jasně lepší, dnes to bylo vyrovnané, ale opět byla důraznější a hlavně proměnila přesilovky,“ řekl k zápasu kladenský trenér Zdeněk Müller.

Libor Šiman, Rudolf Muzika

Kladno – Plzeň 0:3

Třetiny: 0:1, 0:2, 0:0. Muž zápasu: Salfický. Branky a nahrávky: 5. Tvrdík (Vampola), 22. Kracík (Tvrdík, Vampola), 38. Straka (Jeřábek). Rozhodčí: Pešina, Souček – Jelínek, Pešek. Vyloučení: 4:8. Využití: 0:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 3266.

Kladno: Kopřiva – Kameš, Trončinský, Šmach, Mudroch, Dlouhý, Růžička – Tomajko, Patera, Procházka – Diviš, Čurilla, Bělohlav – Bílek, Kalla, Frolík – Eberle, Stieler, Kuchler.

Plzeň: Salfický – Jeřábek, Modrý, Benák, Hanzlík, Dresler, Mezei, Benda – Bomersback, Straka, Vlasák – Vampola, Kracík, Matějovský – Scofield, Kovář, Tvrdík – Adamský, Heřman, Dvořák.