Sedmnáctiletý útočník nyní aspiruje na nominaci do výběru ČR 18, který v dubnu čeká světový šampionát. A protože se koná v Brně a Znojmě, chce být obyvatel Hrádku u toho!

Romane, kdy jste vlastně s hokejem začínal?

Na rokycanském ledě jsem se pohyboval už od tří let. Poprvé o body jsem hrál v šesti a někdy ve třetí třídě jsme pod hlavičkou DDM brali stříbro na republikovém mistrovství. Byl to fakt dobrý ročník a zmínit chci Honzu Rybu, Patrika Nováka nebo Honzu Černého.

Pak si tě vás všimli Plzeňané…

V Rokycanech jsem působil ještě ve čtvrté i páté třídě a následovalo stěhování do Plzně. Jednak do devítiletky v Benešově ulici a pak i na tréninky či zápasy. příprava se odehrávala dvakrát týdně ráno před vyučováním a odpoledne každý den. Ale zvládnul jsem to a odměnou byl hned bronz ze šampionátu šestých tříd.

Dočkal jste se cennějšího kovu?

Zlaté medaile jsme získali už jako mladší dorostenci v ročníku 2009/2010. O rok později z toho byl opět bronz a projevila se práce trenérů Bruka, Černého i Ivana Vlčka. Pomohlo mi, že právě David Bruk byl pověřen sestavením reprezentace do 16 let, s níž jsem se podíval do Rakouska. No a pak už jsem si výjimkou jediného soustředění dostával pozvánky na kempy pravidelně.

Na rokycanský led jste se vrátil při mezistátním zápase s Rusy. Bylo to příjemné?

Hodně, protože právě v našem okresním městě jsme dosáhli v sérii tří zápasů nejlepšího výsledku. Zajímavé ovšem byly i konfrontace s americkým nebo švédským stylem.

Rok 2011 znamenal přestup do kádru ČR sedmnáctiletých. Zvládnul jste ho bez potíží?

To musí posoudit hlavně realizační tým, ale snad jsem nezklamal. V létě jsme se podívali do Spojených států a na turnaji pěti týmů obsadili čtvrté místo. Lepší to bylo ve Finsku, protože jsme tu seveřany dvakrát porazili. Nezapomenutelné zážitky máme také z Kanady. neoficiální mistrovství světa české republice příliš nevyšlo. Chuť jsme si spravili při následujícím turnaji a super to bylo v Hradci. Druhá příčka na turnaji čtyř má váhu.

Stihnete při takovém zápřahu ještě studovat?

Druhým rokem navštěvuji obchodní akademii a zatím to jde. I za cenu individuálních zkoušek.