Své o tom ví bývalý útočník a reprezentant Martin Straka, který byl na šampionátu v Praze v roce 2004 kapitánem českého týmu. „Je to událost, pro hráče i pro lidi. Národ žije hokejem a o to víc chcete udělat nějaký úspěch, urvat medaili, nejlíp tu zlatou. Jsou to nervy,“ připouští 47letý matador, generální manažer hokejové Škody Plzeň a nově i jeden z asistentů trenéra národního týmu.

„Tehdy nám to v Praze nevyšlo a bylo to velký zklamání,“ zdůrazňuje Straka. „Na mistrovství jsme měli silnej mančaft v čele s Jardou Jágrem a už v přípravě jsme hráli výborně. Kanadu jsme porazili snad 8:5 a do vlastního turnaje jsme taky vstoupili v pohodě,“ bilancuje člen zlaté party z olympiády 1998 v Naganu.

SK Petřín - Rokycany, memoriál Matěje Strejčka
Plzeňský Petřín porazil doma Rokycany

V Praze hrálo hned devět olympijských šampionů. Straka, který tehdy v NHL válčil zrovna za Los Angeles Kings, oprášil na šampionátu spolupráci s Jágrem. „Klapalo nám to stejně jako předtím v Pittsburghu,“ konstatuje bojovník, který na ledě uplatňoval svou rychlost i nezlomnost.

Češi na úvod turnaje porazili Lotyšsko 3:1, když dva góly zařídil právě Straka a třetí přidal jiný exškodovák Jaroslav Špaček (v ofenzivě operoval z plzeňských odchovanců ještě Milan Kraft ). V základní skupině národní tým následně rozdrtil Kazachstán i Německo, aby poté v kvalifikační skupině Češi skolili Rakušany, Švýcary a Kanadu. „Vyhráli jsme 6:2,“ vzpomíná Straka.

Šest triumfů v řadě ale smazal sedmý zápas – čtvrtfinále kdo s koho s Američany. Češi sice zámořského soupeře před vyprodanou Sazka Arénou přehrávali, ale dál nepronikli.

„Přitom jsme vedli 2:0, jenže před bouřícími fanoušky jsme chtěli dál útočit. Přišly chyby, oni srovnali a na penalty nás vyřadili. Smůla,“ říká Straka. „Na obou stranách zněly tyčky a pořád se čekalo na gól. Až v poslední sérii Roach překonal Vokyho (Vokouna), zatímco Jirka Dopita nedal a byl konec,“ připomíná si krušný moment.

Za rok ve Vídni se však spolu s Jágrem hlavní tahoun českého týmu dočkal zlaté satisfakce.