Hostinec Obora, Trpišov – Skořelecká směs

Skořelecká směsSkořelecká směsZdroj: Se svolením Hostince Obora

Obora je díky své poloze perfektní základnou pro výlety do Železných hor. Ne náhodou bývá rozlehlá krytá zahrádka této restaurace v sezoně obklopena bezpočtem bicyklů, jejichž majitelé si tu dávají něco malého na posilněnou k další cestě. Anebo něco velkého po dojezdu.

Když se zde totiž konají zabijačkové hody, nelze té vůni odolat. Ale proslulá je třeba i zdejší skořelecká masová směs (195,-). Ještě horké maliny se šlehačkou (85,-) a můžete se ploužit dál.

Pivovárek Na Kopečku, Svitavy – Pečená žebra   

Tip šéfeditora: pečená žebra - Pivovárek Na Kopečku SvitavyPečená žebraZdroj: Se svolením Pivovárku Na Kopečku

Nejlepší žebra jsem jedl v Soulu, druhá nejlepší ve Svitavách. Konkrétně v Pivovárku Na Kopečku, kde byly součástí víkendové nabídky ke zdejším pivům.

Na stůl vám přistane půlkilová porce buď hovězích žeber na česneku, nebo pikantních vepřových Flamengo. Asi si dovedete představit, jak pak místní ležák Škopeček zasyčí. A ne jeden.

Atlanta, Hradec Králové – Flank-steak na quesadille

Tip šéfeditora: flank-steak na quesadille – Atlanta Hradec KrálovéFlank-steak na quesadilleZdroj: Se svolením Restaurace Atlanta

Restaurační srdcovky objevíte zpravidla náhodou. Tak tomu bylo v mém případě v Hradci, kde jsem ve svém bezmasém období hledal něco jiného než smažák. Natrefil jsem na Atlantu na Masarykově náměstí, která mi učarovala velmi nápaditou nabídkou vege pokrmů, a to i v poledním menu.

Druhá návštěva byla už masitá a stála za to. Posuďte sami: filírovaný hovězí flank-steak na quesadille plněný čedarem a zeleninou, k tomu zakysaná smetana s chilli papričkami (199,-). Také tohle „sváteční“ jídlo si tu můžete občas dát během polední nabídky, což mi připadá neuvěřitelné.