Přesněji spíše staletí, protože počátek tradice zlomyslných vtípků, žertíků a neškodných zlomyslností, sahá až do 16. století. Ačkoli to není historicky potvrzené, historici mají za to, že takto lidé oslavili odchod zimního depresivního období a vítali veselé jaro. V Česku svátek nastálo zakořenil v roce 1690 a už ho neopustil. Bezpečný před ním není prakticky nikdo, protože i v seriózních zpravodajstvích se záměrně objeví uměle vytvořené ´kachny´, které však mohou být nebezpečné tím, že je veřejnost může brát za seriózní.

Právě kvůli tomu vláda zvažuje tento svátek oficiálně omezit, nebo dokonce zrušit. Jde jen o legislativní úpravu, která však nebude mít prakticky žádný dopad. Obyčejným lidem toto zrušení nenařizuje, že by tradici nemohli mezi sebou držet dál porušení nebude totiž nijak sankcionováno. Pouze média přijdou o možnost zpestřit si takovou zprávou jako je v tomto odstavci, obsah zpravodajství.

„Nejsem proti, naopak. Pokud ovšem jde o srandu bez následků. Byl jsem svědkem, kdy si jeden z kamarádů dělal ´legraci´ ve které hrála hlavní úlohu dopravní nehoda. To bylo už opravdu moc a přes čáru jak se říká. Takže ano, ale odsud posud," prozradil redakci Michal Novák.

V souvislosti s Aprílem je ale také zmiňováno nevyzpytatelné a proměnlivé počasí, které si letos dalo na své pověsti záležet. Zatímco v minulých dnech už vyhánělo zahrádkáře na své zahrádky, v pondělí sluníčko střídal déšť i opakované krupobití. Poprvé letos zazněly i bouřkové hromy.