Na více než dvaceti panelech ožívají fragmenty významné operace z II. světové války, vrcholící atentátem na říšského kancléře Heydricha. A Rokycansko má k sedmdesát let starým událostem hodně blízko.

Radistou jednou skupiny, která přiletěla z Anglie na přelomu let 1941 a 1942, byl rodák z Břas Jiří Potůček. „Dostal krycí jméno Tolar a působil především v východních Čechách," připomněl při vernisáži starosta obce Jan Špilar. Při honu fašistů na statečné české vojáky byla právě Potůčkova vysílačka jediným spojením mezi protektorátem a Londýnem. Ne na dlouho, protože telegrafista musel utíkat, skrývat se a v Sezemicích u Pardubic zemřel ve spánku zbraní místního strážníka.

Václav Stehlík z Rokycan. Rovněž tohle jméno se objevuje v jedné z vitrín a připomíná třiašedesátiletého příslušníka odbojové skupiny. Poskytl přístřeší Kubišovi a Gabčíkovi, neboť byli vysazeni až u Nehvizd nedaleko Čelákovic a ke kontaktům na západě se vraceli vlakem. Železničář se jich ujal, ovšem i s rodinou za to zaplatil v květnu 1942 životem na střelnici v Plzni-Lobzích. Jeho památku připomíná deska na domě nedaleko Kovohutí.

V Břasích si váží Potůčka o poznání více, i když pietní akty, týkající se československé armády na území Velké Británie. Komunistický režim tvrdě stíhal. Až po roce 1989 se bývalí spolubojovníci z řad letců začali scházet u radistova rodného domku a posléze byl před budovou úřadu instalován pomník ve tvaru padáku.