V továrničce Václava Jíši, nacházející se ve spodní části náměstí u potoka, vznikaly velice zajímavé kusy. Především dýmek. Ty věnčily medaile z nejrůznějších výstav a soutěží. Tradice dýmkařství byla založena a zaměstnanci a příznivci kouření z dýmky šli v jejím rozvíjení ještě dále. Počátkem dvacátého století založili v místě kuřácký spolek dýmkařů.

Na dýmky ze Zbiroha byli ale místní všeobecně hrdí. Dagmar Viletová ze zbirožského muzea má o tom doklady i nejeden příběh. „Naproti kostelu, v domě, který je dnes už zbouraný, míval obchod Václav Červený, později Anna Cipriánová,“ vyprávěla a dodala: „Po dlouhých 75 let, hned od počátku 20. století, stávala na stejném místě v okně obráceném právě na kostel veliká dýmka. Je to ta, která dnes přitahuje pozornost návštěvníků muzea,“ vysvětlovala a vedla nás k jednomu z exponátů.

Snadno jsme uvěřili jejímu tvrzení, že svým zpracováním, zdobením a především výškou 117 centimetrů dýmka budila a budí pozornost nejen u kuřáků, ale i u nekuřáků. Lehce si bylo možné představit i to, že když jednoho dne fajfka zmizela ze svého stanoviště v okně, způsobilo to rozruch pro celém městečku. „Nevíme jestli byla prodána a pak zase raději rychle získána zpět, nebo zda prošla nějakou opravou, ocitla se kdesi na výstavě…? Jisté je, že po čase se zase v okně obchodu objevila a že později ji Anna Cipriánová darovala muzeu, kde si ji mohou zájemci prohlédnout,“ uvedla Viletová.