„Budeme tam mít koncerty dva. Večerní byl už od září vyprodán, tak jsme ještě přidali další vystoupení v pátek 10. listopadu od 14 hodin,“ informuje lídr kapely Míša Leicht (na snímku). „Na ten-hle koncert snad vstupenky ještě jsou,“ poznamenává.

V Lucerně kromě COPu zahrají i Nezmaři, další kapela, která letos slaví čtyřicítku. „Nezmaři přivezou nové CD a my pokřtíme knihu,“ informuje Míša Leicht. Na publikaci s názvem Legenda COP 40… dva roky pracoval grafik a designér J. Vince Pospíšil, který s COPem dlouhodobě spolupracuje. Kniha má 230 stran a obsahuje přes 1200 fotografií, které zachycují všechna období existence kapely. „Jedná se o limitovanou edici a prodávat se bude jen při našich koncertech,“ poznamenává Míša Leicht.

Narozeninové turné začalo v říjnu a má celkem dvanáct zastávek. Do konce roku jich bude i s Lucernou ještě devět. Nechybí ani vánoční koncert COpu v rodné Plzni, který kapela v Měšťanské besedě pořádá každý rok. I ten je v současné době vyprodaný.

Michal Šašek (vpravo).
Juniorfest startuje už v pátek. Nabídne novinky i setkání po padesáti letech

COP v roce 1978 vymyslel Bohouš Chaloupek, houslista, zpěvák, textař, který později emigroval do USA. Míša Leicht patří k zakládajícím členům skupiny. „Bohouš Chaloupek kapele pět let vládl pevnou rukou a já to po něm tak nějak převzal. Myslím, že je důležité, aby ten, který se tváří jako kapelník, měl jasnou vizi o tom, kam má kapela směřovat a jak se prezentovat. Když je schopen zařídit, že to všichni zúčasnění respektují, může to být recept na dlouhověkost,“ zamýšlí se Míša Leicht nad tím, proč se COP jako jedna z mála českých kapel dožil tak úctyhodného věku.

V kapele se za ta léta vystřídalo 18 muzikantů. Od roku 2000 má ustálenou sestavu. Hraje ve složení Míša Leicht (kytara, zpěv), Petr Sláma (dobro), Jirka Vopava (mandolína, housle, zpěv), Zdeněk Fík (baskytara, zpěv) a Martin Fridrich (banjo, zpěv).

A co muzikanti plánují po skončení narozeninového turné v příštím roce? „Asi nepotěším naše skalní fanoušky, ale chystáme se lehce ustoupit ze scény a hustotu našich koncertů omezit na polovic. V posledních letech jsme se hodně najezdili po klasických celorepublikových štacích a cestování nás tak trochu zmáhá,“ tvrdí Míša Leicht, ale hned dodává: „Možná to ale nebude setrvalý stav. Pokud se nám podaří si odpočinout, nastoupíme třeba za rok zase v plné síle. Pracujeme také na nových písních a v novém roce vyjde kompletní COPácký zpěvník s akordy,“ slibuje Míša Leicht.

Cop - narozeninové turné  10. 11. od 14.00 a 19:00 Lucerna, Praha
17. 11. od 20.00 Moto Garage Clubu Ústí nad Labem
21. 11. od 19.00 Metropol České Budějovice
06. 12. od 19.00 Eurocentrum, Jablonec nad Nisou
07. 12. od 19.00 Klub Mlejn, Praha Stodůlky
12. 12. od 19.00 Měšťanská Beseda, Plzeň
15. 12. od 19.30 KD Labe, Hořovice
19. 12. od 19.00 KS Omega, Brno