Víkendové putování Radnicemi pro tři krále nebylo jednoduché. Sice letos nepromrzli, zato je potrápil silný nárazový vítr.

Čtyřicítka koledníků se ale odradit nedala a obcházela město rozdělená do devíti skupinek. Vidět je bylo na náměstí i v přilehlých ulicích, koledníci nevynechali ani sídliště. Na trasu se vydali vybavení zapečetěnými pokladničkami a za příspěvek do nich na oplátku dárce odměňovali kalendáříky, cukry i přáníčky, která pro tento účel speciálně vytvořili žáci místní školy. Hlavním organizátorem celého dění se stala Římsko-katolická farnost Radnice. Výtěžek Tříkrálové sbírky je určený pro potřeby Oblastní charity Rokycany. „Průběh se příliš nelišil od předchozích let," porovnával hlavní koordinátor Václav Suda. „Rozdíly v přijetí ale samozřejmě byly. Někde otevíra- li dveře s připraveným obnosem i sladkostí za to, co koledníci pro potřebné dělají, jinde se jen zhoupla záclona za zavřeným oknem," objasňoval. Také letos podle něj platilo, že do kasičky někdo přispěl srolovanou bankovkou, zatímco jiný lovil po kapsách drobné. „Ve všech případech ale platilo, že každý příspěvek potěšil a pomůže. Kromě díku za finanční pomoc je třeba poděkovat i za organizační pomoc a samozřejmě také koledníkům a vedoucím skupinek za úsilí, které letošní sbírce věnovali," zdůraznil Suda.

Všichni hlavní aktéři tří-králového dění se ani nemohli dočkat pondělního odpoledne, kdy rozpečetění kasiček na městském úřadě a sčítání obnosu mělo ukázat výsledek letošního snažení. Zatímco vloni se díky štědrosti spoluobčanů podařilo dát dohromady bez čtyř set třicet tisíc, letos to je 32 933 korun.