VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Chlorella je zelený doping

ROKYCANY – Má pověst pojídače řas, je odbornicí na hydrobiologii, zabývá se alergiemi a do Rokycan přivezla výstavu Řasy a sinice. Jmenuje se Olga Skácelová a při čtvrteční vernisáži -kromě zajímavého povídání a představení exponátů výstavy Sinice a řasy- Muzeum dr. B. Horáka díky jejím receptům nabídlo účastníkům i zajímavé pokrmy s využitím řas.

30.3.2007
SDÍLEJ:

Foto:

„No, je to určitě zajímavé,“ hodnotila Libuše Mrázková mezi ochutnáváním jednotlivých soust salátu. „Dobré, že?“ přidala se souhlasně otázkou Dáša Svobodová ochutnávající kolečka sušenek. „Mně ta polévka připomíná kulajdu,“ mínila Martina Korandová a nabírala sběračkou porce i ostatním. „A mně ale vážně chutná,“ konstatoval Ondřej Tomášek po pozření prvních soust s širokými ´nudlemi´ řas. „Suroviny jsou dovezené ze specializovaných prodejen v Plzni,“ prozradila Jana Nobilisová a nabízela sekanou, kterou s přídavkem řas doma pekla ředitelka muzea. O celou hostinu se totiž postaraly všechny jeho pracovnice (nejen zmiňované) společně.
„Mám ráda řasy, v létě je uždibuji na skalách i v potocích. V tomhle ale zrovna následování asi není vhodné. Já už podle jejich výskytu vím, kde je čistá voda a co si mohu dovolit. Jinak ale řasy doporučuji, ty od specialistů,“ dozvěděli jsme v rozhovoru od doktorky Skácelové. Podělila se s námi také o jméno svého životabudiče. „Je to zelená řasa chlorella. Čistí játra a vůbec celé tělo. Pro mě je to zelené palivo,“ usmívala se. „Stala se nejen mým nejoblíbenějším doplňkem stravy, ale i ideální mobilní zásobou na cesty. Když jsme unavená, nebo se nestačím najíst, zadopuji si jí a je mi dobře,“ mluvila žertem o skutečnosti. Připomněla také, že už starověké národy řasám a sinicím holdovaly a v některých zemích se jejich obliba udržela dodnes. Zatímco řasy jsou nám svou stavbou bližší, v pojídání sinic radila střídmost. A to nejen vzhledem k toxicitě některých jedinců. I u těch oblíbených, a třeba v Asii dost konzumovaných druhů, hrozí při nadměrném konzumování únava ledvin. „Mají v sobě hodně DNA a na její konzumování není člověk stavěný,“ vysvětlovala.
Odbornice z hydrobiologické laboratoře Moravského zemského muzea v Brně návštěvníky výstavy také seznámila s dalším využitím řas a sinic, promluvila o vitamínech a dalších užitečných látkách, které obsahují, a přidala i základní dělení těchto organismů, patřících k nejstarobylejším na zemi. Tvoří dodnes přibližně jednu třetinu biomasy na světě a jejich počet je odborníky odhadován na 22 až 26 tisíc. Přitom se ví, že mnoho dalších druhů zůstává dosud neznámých. Výstava v muzeu připomíná i to, že mnohobuněčné zelené řasy, především mořské, patří k cenným zdrojům chlorofylu a minerálních látek.

30.3.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Volby 2017

Babišovo ANO suverénně vyhrálo v několika obcích

Tomáš Mertl se stal potřetí otcem.

Hokejový útočník Tomáš Mertl se stal potřetí otcem

Holoubkov přezimuje v čele okresu

Rokycansko – Sympatická sobota a zamračená neděle. Tak vypadal fotbalový víkend našich zástupců.

Zbirožský zámek chystá Halloween

Zbiroh – Halloweenskou veselici chystají na zámku na úterý 31. října.

DOTYK.CZ

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

/ GALERIE, VIDEO / Tvůrci internetových memů nespí a povolební situaci v Česku pochopitelně nenechali bez povšimnutí. Pozornost si získaly zejména čtyři momenty: vděk Andreje Babiše vyjádřený tvůrci jeho kampaně Marku Prchalovi, prohra Matěje Stropnického v čele Zelených, poměrně vysoký zisk SPD Tomia Okamury - a "nesmrtelný" poslanec Marek Benda.

Základní škola ulice Míru zítra zve na živou výstavu

Rokycany – Týden školákům zkrátí dvoudenní podzimní prázdniny. ZŠ ulice Míru si proto v duchu přijatého celoročního hesla Máme rádi přírodu naplánovala dny projektové výuky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT