Americký válečný veterán Marion Kirkham včera za sebe i jménem bratra Virgila, který za bojů padl, vyprávěl žákům Základní školy v ulici Míru o druhé světové válce. Marion se v Plzni účastní květnových oslav konce války už poněkolikáté. Zároveň sem jezdí uctít památku bratra, který při bojovém letu (v pořadí byl 83.) zahynul nad Trhanovem. Došlo k němu 30. dubna 1945 a už se nevrátil. Stal se posledním americkým pilotem, který padl na území Evropy.

„Byl bych moc rád, kdyby Virgil teď se mnou mohl být
v Rokycanech a podělit se s vámi o zkušenost," uvedl Marion . „Svoboda je krásná, ale není zadarmo," dodal se slzami v očích.
Chlapcům a děvčatům pak líčil situaci v USA v době, kdy země vstoupila do války. „Stalo se tak v období recese, takže i v Americe byl patrný nedostatek potravin, energie i dalšího," vyprávěl k překvapení mnoha dětí. Oba Kirghamové vstoupili do armády a absolvovali letecký výcvik. Virgil potom s 362. bojovou skupinou zamířil do Velké Británie, Francie a na další vzdušná bojiště. Z Mariona se stal instruktor a vyškolil stovky pilotů.

Více přímo v Deníku.