Plzeňský kraj je pro filmaře stále populárnějším. V Plzni totiž vzniká další film, sociální drama Amerikánka. Tvůrci snímku o uplynulém víkendu obsadili plzeňskou Papírnu, kde děti z dětských domovů připravovali na role ve filmu. Snímek režiséra Viktora Tauše, který například natáčel film Sněženky a machři po 25 letech a je také známý jako divadelní režisér, vypráví příběh Emy, dívky, která se v osmi letech ocitá v dětském domově. Děj začíná v roce 1979 a diváka provede Eminým životem až do její dospělosti.

„Amerikánka je archetypální dětskou hrdinkou, jaké známe ze světové literatury. V mém světě stojí vedle Dickensova Olivera Twista nebo Dahlovy Mathildy a vedle nich je navíc skutečným příběhem dětí, které se dokázaly postavit na vlastní nohy a svými osudy formovaly náš dnešní sociální systém,“ uvedl Viktor Tauš s tím, že věří, že film bude pro diváky kinematografickou atrakcí, spektáklem dětské fantazie a současně intimní inspirací, ke které se budou vztahovat a vracet se stejnou láskou jako on.

Vosa.
Po bodnutí vosou muž málem zemřel. Podobných případů v kraji přibývá

Aby byl snímek věrohodný, rozhodli se filmaři do stěžejních rolí obsadit děti z dětských domovů. Výběr probíhal formou castingu a ve snímku se objeví jak mladší děti ve věku od 4 do 7 let, tak i starší děti z tzv. pasťáků. Právě s těmi v plzeňské Papírně zkoušely herečky Pavla Beretová a Klára Melíšková pod vedením režiséra Viktora Tauše vybrané scény, které se ve filmu objeví. Příběh Amerikánky vychází ze skutečných událostí a byl také zpracován pro divadelní scénu. „Konkrétní postavy dětí nejsou ve scénáři napsané, vytváříme je až na základě těchto zkoušek. Každé dítě má deníček, do kterého si píše poznámky, a na základě toho vytváříme jejich individuální charakter,“ řekl Deníku producent filmu Michal Sikora. Plzeň si podle něj filmaři vybrali nejen díky finanční podpoře od Plzeňského kraje, ale také díky nabídce prostor k trénování v Papírně. Snímek má velmi výrazný vizuální styl. Stojí za ním výtvarník Jan Kadlec. „Silný příběh, reálné děti z dětských domovů a sociálně vyloučených rodin, doplněný hereckými a autentickými výkony, to vše podtrhneme právě vizuálem,“ popsal producent.

Radka Šámalová, vedoucí Regionální Filmové Kanceláře Plzeňského kraje, sdělila, že dětem, které v Plzni trénovaly, doplnili program o vyjížďku po západočeské metropoli. „Oslovili jsme organizaci Kolem Plzně, která zapůjčila kola a děti si spolus doprovodem mohly projet plzeňské ulice,“ informovala Šámalová.

Spilka po dvou letech opět otevírá.
Legendární hospoda Spilka po dvou letech znovu otevírá

Snímek by měl jít do kin na podzim příštího roku. Filmaři mimo promítání plánují i další akce. „Příští rok tu zahájí turné Koncert pro Amerikánku, které bude následně putovat do dalších regionů. V rámci letošního filmového festivalu Finále Plzeň bude dále uveden snímek Divadlo ve filmu: Amerikánka. Na tuto prezentaci navážou projekce a besedy na školách v Plzeňském kraji,“ doplnila plzeňská radní pro školství Lucie Kantorová, která plzeňské aktivity tvůrců s dětmi zastřešuje. V Papírně by se měla uskutečnit také premiéra filmu.

Natáčení letos podpořil Plzeňský kraj 650 tisíci korunami. Celkový rozpočet filmu je 50 milionů korun.