Co si vybrat? Hlavní hygienička Eva Gottvaldová má dobré argumenty, proč zachovat chladnou hlavu. I když se Číně nedá věřit na sto procent, informace o viru byly předány do světa. Umíme ho diagnostikovat. Na účinné vakcíně se pracuje. Existuje dobrá šance, že bude brzy hotova. Je navíc nepravděpodobné, že by se virus masově rozšířil mimo Čínu. Jak se ukazuje už teď, Evropa je dost ostražitá a umí si poradit.

A přece se těží!

Jiní srovnávají s běžnou chřipkou. I té každý rok podlehnou v Česku desítky starších či jinak nemocných lidí. Protože jsme na tuto epidemii zvyklí, už tomu nepřikládáme takřka váhu. Další kritici „úderničení“ upozorňují na rozpor. Koronavirus mohou přenášet i lidé, u nichž dosud nemoc nepropukla. Proč tedy všechna ta okázalá měření teploty na letištích?

To jsou všechno dobré argumenty. Přes to jsou poněkud „hysterická“ opatření, včetně zrušení letů do Číny, na místě. Proč? Pravděpodobnost, že vypukne pandemie ohrožující lidstvo není velká. Existuje však. Její následky by změnily svět k horšímu nepředstavitelným způsobem. Jakékoli myslitelné věci, které jí mohou zabránit, mají tedy smysl.

A to i v případě, že vypadají na první pohled pošetile. Dělat něco zbytečně může být stokrát lepší, než to neudělat a nést strašné následky.

Perly pana Andreje