Rokycany, Domažlice Vzájemnými zápasy dvojiček uzavřeli basketbalisté SKB Rokycany podzimní účinkování ve II. lize. Oba duely s Jiskrou Domažlice byly nesmírně dramatické a pořádající celky prohrály vždy o jediný bod!

Už tuto sobotu a neděli startuje odvetná polovina a naši borci mají výhodu domácího prostředí v Jiráskově ulici.

SKB Rokycany J. Domažlice

75:76 (24:13, 39:31, 62:55)

Domácí vstoupili do utkání lépe, od začátku vedli a poločas vyhráli o osm bodů 39:31. Po třetí čtvrtině měli sedmibodový náskok, jenže Domažličtí zabojovali. Hned v úvodu závěrečné desetiminutovky trojkou snížil Vaněk a následně jeden trestný hod proměnil Blacký. Poté ´padaly´ koše na obou stranách. Necelé dvě minuty před koncem dal důležitou trojku hostující Kozina, který snížil na rozdíl dvou bodů. Čtyřicet sekund před koncem hosté vyrovnali a zkušeně sehranou koncovkou, v níž Kozina proměnil oba trestné hody, rozhodli o zisku dvou bodů na horké rokycanské půdě.

Podíl na prohře měli zapisovatelé. Chybovali, takže Rokycanští v domnění, že ke konci ztrácejí tři body, zkusili riskantní střelbu zdálky místo jistějšího útoku za dva body. Neuspěli a Chodové se radovali. Až po utkání rozhodčí při součtu bodů chybu odhalili a na světě byl těsný nezdar SKB.

Trojky 4:3, fauly 25:15, TH 19/13 : 31/19

Body Rokycan: Velenský 20, Skokánek 13, Pechman a Tomáško po deseti, Bortel devět, Mandík 6, J. Zeithaml čtyři, Drobný dva, Šmůla jeden a T. Zeithaml s Jedličkou vyšli naprázdno. .

J. Domažlice SKB Rokycany 59:60 (16:11, 32:28, 50:46)

V prvním poločasu odvety se skóre ´přelévalo´ z jedné strany na druhou. V poločase se však ze čtyřbodového vedení v poměru 32:28 radovali Domažličtí. Ti náskok ve třetí čtvrtině ještě navýšili a dvě minuty před třetí přestávkou vedli o deset bodů. Jenže hosté dokázali snížit ztrátu na pouhé čtyři body a hned v úvodu závěrečné čtvrtiny zadělal na drama trojkou Martin Drobný. Když byl o chvíli později úspěšný za dva body Pechman, šly Rokycany do jednobodového vedení 50:51. Domácí odpověděli trojkou Jana Blackého a následným úspěšným pokusem jeho bratra Jiřího. Jenže poté přišlo další okno ve hře domácích a hosté v rozmezí pěti minut zaznamenali sedm bodů (Pechman 5, Velenský 2) 55:58. Svěřenci domácího Karla Štípka hnáni diváky ale vývoj utkáni znovu otočili, když po dvou bodech zaznamenali Vaněk a Jan Blacký. Necelou půlminutu před koncem zápasu však hrající trenér SKB Velenský proměnil oba trestné hody a Rokycany rázem vedly o bod. Hráči Jiskry se snažili nepříznivý stav zvrátit, velkou šanci měl dvě vteřiny před závěrečným klaksonem kapitán Jan Blacký. Ani jeden z trestných hodů za faul neproměnil, a tak se z těsného vítězství radovaly Rokycany.

Trojky 2:4, fauly 18:22, TH 23/13 : 16/6

Body Rokycan: Pechman 14, Skokánek a Mandík po deseti, velenský osm, Drobný sedm, Tomáško a J. Zeithaml po čtyřech, Šmůla tři Bortel a T. Zeithaml bez bodu.

Rokycany čekají o víkendu

Karlovy Vary a pak Kladno

Druhá liga pokračuje hned v sobotu 5. ledna.

Rokycany hostí od sedmnácti hodin Thermii Karlovy Vary a o den později Kladno. Středočeši dorazí na jedenáctou hodinu! (fai, hav)