Pak se ještě koukne na video, aby nastudoval střelce soupeře a vyrazí do městské haly na Slovanech. První čtvrtfinále play-off se hraje v pátek od 20 hodin, druhé pak v neděli ve 20.15 opět v Plzni.

Jaké pocity krátce před startem play-off převládají? Jste nervózní?

Spíš jsem natěšený, blíží se závěr sezony. Začíná nová soutěž a my potřebujeme devětkrát vyhrát, abychom získali titul. Doufám, že se to povede.

Máte za sebou deset vítězných zápasů v řadě, sebevědomí musí být vysoké?

To bych úplně neřekl, i když zdravé sebevědomí máme. Vyhráli jsme základní část, to je super. Ale jak už jsem říkal, play-off je úplně nová soutěž.

Ve čtvrtfinále vás čeká opět Brno, které vás před rokem hodně potrápilo. Byli jste krůček od vyřazení, zavzpomínejte na tu sérii…

Mám to před očima. Nám se to absolutně nepovedlo, Brnu se naopak dařilo. Naštěstí jsme to ze stavu 1:2 otočili, ale byly to extrémně těžké zápasy. Letos snad budeme lépe připravení, uvidíme.

Čím se loni povedlo tu sérii zlomit?

Nasazení a nezlomnou bojovností kluků. Věděli jsme, že už nemáme kam uhnout, aby to neskončilo ostudou. Naštěstí nás to vyhecovalo.

Na archivním snímku rozhodující pátý zápas čtvrtfinále play-off 2022 mezi Talentem Plzeň a SKKP Handball Brno (30:20).
Talentu začíná play-off s Brnem. Je to nepříjemný soupeř, říká trenér Štochl

Letos proklouzlo Brno do osmičky pro play-off na poslední chvíli, v čem bude nebezpečné? Je třeba si pohlídat nejlepšího střelce extraligy Kocicha?

Je to jejich klíčový hráč. V posledním zápase se nám ho povedlo vyřadit ze hry, snad to zopakujeme. Ale přišel jim navíc výborný pivot Sekulič, mají kvalitní křídla…

Budete se vy jako gólman nějak speciálně připravovat na střelce soupeře?

Jako před každým zápasem se podívám na video, abych nakoukal kam kdo střílí. Naštěstí většinu kluků znám, ale musím se podívat, jaké mají teď návyky.

Kolik času tomu videu věnujete?

To je různé, před zápasem kouknu pokaždé. Tak hodinku, dvě tomu věnuju.

První dva domácí zápasy hrajete netradičně až večer (pátek 20.00, neděle 20.15). Co na to říkáte?

Mně osobně to vyhovuje, ranní zápasy popravdě moc nemusím, jsem ještě ztuhlý. Navíc doufám, že večer přijde plná hala a fanoušci nás doženou k vítězství.

Není ale takhle větší prostor na nervozitu, když budete na zápas čekat až do večera?

Já čekat nebudu, jdu předtím do práce. (úsměv) Volno budu mít tak tři hoďky před zápasem, to stačí.

Vedle házené zvládáte i zaměstnání, v čem to pomáhá? Vyčistíte si hlavu a nemyslíte jen na házenou?

Musím se přiznat, že mně to pomáhá. Když jsem dokončil vysokou školu a měl jsem jenom házenou, tak jsem se nudil. Od rána jsem čekal do odpoledne až bude trénink, měl jsem pocit, že jsem čas proflákal. Tak jsem si našel práci a od té doby se cítím lépe.

Pár dnů před čtvrtfinále jste oslavil 27. narozeniny, play-off už jste párkrát zažil. Považujete už se za zkušeného gólmana?

No… Ještě předloni bych to neřekl. Ale teď když se o tom s Kájou Šmídem (další brankář – pozn. aut.) bavíme, kolik máme v extralize odchytáno, tak asi jo. Ale věk je jenom číslo. Doufám, že v brance ještě nějaký čas vydržím.

Nakolik bude důležité vstoupit do čtvrtfinálové série vítězně?

Úplně ideální by bylo vyhrát o deset a získat si respekt u soupeře. Ale bude to těžký zápas, bereme jakékoliv vítězství, protože jenom ty se v play-off počítají.