„Takže momentálně jsme úřadujícími mistry ligy i poháru,“ hlásil hrdě Jan Štochl, sportovní manažer klubu, jenž navíc nese od loňského roku v názvu i Plzeňský kraj.

Letos vše navíc Talent vyšperkoval postupem do čtvrtfinále evropského poháru EHF Cup, v němž se na přelomu března na dubna střetnou se švédským Alingsås HK, klubem ze země evropských šampionů.

Touha prosadit se nejen doma, kde Talent společně s Karvinou už pár let vládne, ale i na mezinárodní scéně, byl dlouhodobý sen klubového šéfa Pavla Drobila.

Letos se jeho tým dostal v pohárové Evropě zatím nejdál. Mezi nejlepších osm celků, i když až ve třetí nejvýznamnější klubové soutěži.

„Je to skvělé. Ale já doufám, že bychom se jednou mohli prosadit i v Evropské lize,“ říká Pavel Drobil při vědomí toho, že na účast v Lize mistrů těžko někdy nějaký český tým dosáhne.

Především proto, že není schopen splnit podmínky startu, stěžejní je především absence vlastní haly. Možnosti házenkářů z Plzně zatím nedosahují ani na účast v Evropské lize.

Sport futsal Česká Lípa - Plzeň
Futsalisté Interobalu hostí Spartu, v pátek do Plzně přijedou Teplice

„Na účastníky jsou tam podstatně vyšší nároky i po stránce technické infrastruktury, především co se týče kapacity a vybavení domácí haly,“ vysvětloval Pavel Drobil.

Vždyť i proto se Talent tým Plzeňského kraje, který měl jako český mistr už v této sezoně právo startu v Evropské lize, přihlásil až do třetí nejvyšší soutěže. Podobně jako další české celky Karviná, Zubří i pražská Dukla.

No a Talent, který byl přímo nasazený do 3. kola, v němž vyřadil v českém souboji Zubří, pak si poradil v osmifinále i s lucemburským Handball Esch. A teď je před ním tedy další výzva.

Na evropské scéně je to nejúspěšnější sezona v historii klubu. Teď ještě dotáhnout snažení do úspěšného konce v české extralize.

V kontextu se sobotním debaklem v Zubří (22:33) to může vypadat troufale, Talent tým Plzeňského kraje vládne v poslední dekádě mužské házené v Česku. A i letos myslí minimálně na medaili. Je třeba si také připomenout, že od znovuzavedení play-off v roce 2015 Talent ani jednou nechyběl ve finále. Dokáže to znovu?