„Duklu mám rád, zápasy proti ní jsou pro mě specifické. Oba trenéři jsou mí kamarádi, známe se dlouho. Utkání s Duklou mám rád, protože patří mezi dobře organizované týmy, které chtějí herní situace řešit házenkářsky a ne destrukčně,“ vysvětlil trenér Plzně Petr Štochl.

První semifinálový zápas mezi Plzní a Duklou Praha je na programu tuto sobotu od 12.30 hodin na západě Čech před kamerami ČT. Hraje se na tři vítězná utkání a týmy se v pořadatelství střídají po jednom zápase.

Během šesti sezon se Talent a Dukla potkávají v play--off počtvrté. Ve finále 2016 vyhrála Plzeň, o rok později ve finále Dukla Západočechům porážku vrátila. V roce 2018 si to rozdali ve čtvrtfinále a dál postoupila Plzeň.

Současní trenéři nejsou jedinými, kteří působili v táboru soupeře. Sportovní manažer Talentu Jan Štochl také působil v Dukle. Plzeňský Jan Stehlík hrával za Duklu a jeho spoluhráči Jan Chmelík a Daniel Režnický jsou jejími odchovanci. Jan Blecha z Dukly je pro změnu plzeňským odchovancem a jeho otec Adolf je kondičním trenérem Talentu Plzeň.

Západočeši se jméno soupeře dozvěděli ve středu večer po pátém a rozhodujícím utkání Karviná – Zubří. Plzni hrozila Dukla, nebo právě Zubří. „Trochu jsem počítal s tím, že to bude Dukla, i když jsem si přál, aby v Karviné vyhrálo Zubří, protože se mi líbí, jak se prezentuje, a jsem velký fanoušek mladých hráčů. Ale je pravda, že na mladé hráče narazíme i proti Dukle. Pro mě není překvapení, že hrajeme s Duklou,“ řekl Štochl.

Vojtěch Budík
Trénovat s nároďákem je super, říká Budík

Hru Dukly ve čtvrtfinálové sérii s Jičínem začal studovat ještě ve středu večer. „Dukla má kvalitní a dobře organizovaný tým. Stěžejním házenkářem Dukly je Klíma, velmi střelecky disponovaný je Patzel a na paměti je třeba mít i zkušeného Svitáka, který dokáže řešit spoustu situací kvalitně a nestandardně. Těch hráčů je tam více, na které si musíme dát pozor,“ upozornil trenér.

Jako bývalý gólman nechce rozebírat se svými svěřenci taktiku na brankáře Dukly Petržalu. „Velmi zřídka upozorňuji hráče na soupeřovy gólmany. Nechci do toho moc vstupovat, aby o tom kluci nepřemýšleli. Tomáš Petržala je vynikající gólman, chytá dlouho, zná naše hráče a naopak. Musíme počítat s tím, že podá nadstandardní výkon, což je u něj poměrně běžné. Věřím, že my máme gólmany rovněž na úrovni a že také podají nadstandardní výkony,“ řekl Petr Štochl.