O Štědrém dnu by se podle tradice měl držet půst. Ovšem počínaje štědrovečerní večeří se nesou svátky spíše ve znamení hodování. Kromě tradičního kapra a salátu si lidé rádi pochutnají na kachně, nesmí chybět ani uzené, šunka nebo jiné slané pochutiny.
Předvánoční období je proto v těchto chvílích příznivé pro masokombináty, řeznictví, uzenářství a podobné obchody. „Svátky jsou pro ně náročným obdobím. Nejvíce zákazníků očekáváme až příští týden, kolem dvaadvacátého,“ sděluje Jaromír Šnajdr starší, majitel voldušské Výrobny masných a uzenářských výrobků. Stejně mapuje situace také Jan Pardovský z rokycanského Řeznictví a uzenářství. „Příliv zákazníků očekáváme až příští týden. Nejvíce si kupují vepřové maso a uzené. Proto jsme také zavedli na vepřové slevy, abychom přilákali více zájemců.“ Ve voldušské firmě se nejvíce prodává klobása a uzené. „V předvánočním čase se také objednává uzená kýta, a to většinou na různé firemní večírky,“ informuje dále Šnajdr.
V porovnání s minulými léty se, podle obchodníků, zájem zákazníků přesto snižuje. Možná je na vině ekonomická krize. „Musím ale říci, že lidé přichází hned po Novém roce a znovu nakupují. Člověk by si mohl myslet, že během vánočních svátků se nají dosytosti, ale opak je pravdou. Doufáme, že tomu bude také v následujícím roce,“ uzavírá Šnajdr.