„Náš dodavatel mouky začíná zvedat její cenu,“ uvedl Ladislav Frídel mladší, majitel stejnojmenného pekařství, které tak vydá za kilo žitné o třicet haléřů více a za kilo pšeničné i pšeničné chlebové připlatí padesát haléřů. „Pečivo zatím nezdražíme. Dodavatel nás však upozornil, že za dva až tři měsíce zvedne cenu ještě jednou tolik a to bychom už neutáhli,“ dodal Frídel.

Podle prozatimních propočtů mohou zákazníci očekávat pěti až desetiprocentní zdražení frídelovských výrobků. „Záleží, o jaký druh pečiva půjde. Chléb bude stát například o korunu až o dvě více, rohlíky o necelých padesát haléřů,“ upřesnil Frídel.

Podle ředitele Pekárny a cukrárny Hořovice s. r. o. Zdeňka Chvojky je zdražení nutné u všech pekařských subjektů. „Chystáme se k tomuto kroku během několika týdnů,“ uvedl Chvojka. Kolik si zákazníci připlatí za hořovické výrobky, záleží ještě na výsledcích jednání s odběrateli.

Pečivo je podle většiny obyvatel každodenní součástí jídelníčku. „Chléb a rohlíky se jíst musí. Každé zdražení je nepříjemné, ale nemyslím, že bych se tím začala v nákupu pečiva omezovat,“ svěřila se devatenáctieltá Milena Vacková z Rokycan.