„Směrem separátů, sójových náhražek a plnidel jsem se nikdy neubíral, používáme jen vepřové a hovězí maso,“ říká Pardovský, kterého profese řezníka živí už od vyučení roku 1978. „Když padly Potraviny, jediná solidní možnost, jak si udržet práci, byla začít podnikat,“ vysvětluje s tím, že začal nákupem prostor v aukci roku 1992 a s pomocí rodiny a čtyř zaměstnanců. Dnes dává práci devíti lidem a má i následovníky ve dvou synech.

„Tehdy to bylo jednodušší, předpisy unie nám pak daly docela zabrat,“ tvrdí, ale nezlobí se na ně. „Vždyť vedly k modernizaci a konec konců – nerez se líp udržuje a je hezčí,“ směje se řeznický mistr. Nové paragrafy jej před dvěma roky přiměly k celkové rekonstrukci provozovny na Nerudově náměstí včetně malé dopékárny pečiva. „To je dneska trend, nabídnout vlastní pečivo,“ tvrdí Pardovský.

Řeznictví a uzenářství, jehož výrobky lze koupit i v Plzni, má v základním sortimentu dvacet druhů uzenin – měkké salámy, párky, špekáčky, paštiky, uzená masa, šunky i debrecínku. V zimě nabízí vepřové hody, celoročně polévky i tlačenky. „Týdně zpracujeme tunu masa, které nakupuji jen od zdejších dodavatelů,“ říká muž, který necítí, že by byl na trhu nedostatek kvalitního masa. Na krámě prodávané maso z mladých býků tak není anonymní.

V současné velké konkurenci ale jen kvalitou, pravidelnými mikrobiologickými kontrolami a úspěšně absolvovaným veterinárním auditem podle nařízení unie z roku 2006 soutěžit nemůže. „V devadesátých letech byl odbyt větší, nebylo tolik prodejců. Dnešní cenová válka a snaha udržet se na trhu mě stojí hodně úsilí,“ konstatuje Pardovský.

Dokládají to i cenovky na pultu. Porce dršťkové polévky byla minulý týden za deset korun a kilogram vepřové plece za 69,90.