Jak to vypadá s letošní úrodou?
Zažili jsme tady období veselejší i téměř kritická. Po loňském dramatickém přebytku lze úrodu v roce 2010 označit jako průměrnou. Důležité je, že ovoce by mělo být dost a navíc za přiměřenou cenu.

Dokáže počasí ovlivnit množství a velikost ovoce?
Rozhodně. Na jaře třeba hodně pršelo, což není dvakrát příjemné. Vlhkost totiž vyhovuje škůdcům a dalším důvodem je zlikvidovaný ochranný postřik po intenzivním dešti. Kromě technologické náročnosti nám mokro ubližuje i po ekonomické stránce.

Myslíte, že by vás mohl svatý Petr ještě překvapit?
Raději to nepřivolávejte. Neštěstím by byly pro nás kroupy. Stačí pět minut a je to pohroma.

Takže k něčemu příjemnějšímu. Která jablka přišla na řadu jako první?
Od 9. srpna brigádníci češou letní Julie. Nyní se k nim přiřazují odrůdy Hana a Discovery. Ještě v srpnu budeme trhat i oblíbené James Grievy.

Kolik druhů bychom mimochodem na vašich plantážích našli?
Je jich dvacet a většinu z nich nabízíme v různých cenových relacích podle kvality.

V září přijdou na řadu odrůdy Rubín, Šampion, Melodie a ve finále Idared nebo Golden Delicius.

Kdy by měla sklizeň vrcholit?
Předpokládám, že na sklonku října. Nyní sem dojíždí zhruba třicítka osvědčených česáčů. Třeba z Plzně, Strašic nebo Podmokel. Pokud mají plné auto, vyplatí se jim to, takže už s nimi spolupracujeme i patnáct let.

Na září a říjen ale přivítáme další ochotné pomocníky, a to vždy od pondělí do pátku.

Jablka jsou vaší prioritou. Staráte si o jiné ovoce?
Po loňské až neuvěřitelné nadúrodě švestek je to s modrými plody mnohem slabší. Hrušky jsou na tom o poznání lépe.

Součástí vašeho areálu je pálenice. Přijíždí sem hodně zahrádkářů?
Je to slabší s jednoznačným důvodem. Zhruba dvacet až třicet procent produkce ve srovnání s rokem 2009, takže lidem se to nevyplatí.