Potvrdila to třeba Blažena Heroldová z rokycanské prodejny H + H. „Vezměte si třeba mléko, jak šlo cenově nahoru. Plnotučné dosáhlo až dvacetikorunové hranice, ale teď jde zase cena dolů. U másla to máte také tak,“ hodnotila. ´Cvičí´ ale třeba také ceny mouky. Dealeři říkají, že podle jejich informací by zrovna v dohledné době měly jít nahoru. Stejně tak u rýže. Zatím se ale ještě nezdražovala.

„Zemědělci jsou rádi, že cena obilí po loňských žních stoupla. Už to nebylo k přežití,“ sdělil před pár dny deníku agronom Kladrubské zemědělské, a. s., Václav Spurný. „Obilí se v republice vypěstuje dost, jedná se o jednu z posledních komodit, kde jsme soběstační,“ dodal ředitel Příkosické zemědělské, a. s., Ladislav Vágner. „Je ale potřeba, aby tuzemští zpracovatelé byli konkurenceschopní v ceně a potom se obilí v takovém rozsahu nebude vyvážet,“ upozorňuje ve vztahu k růstu cen mouky.

„Dříve přišel přípis, od kdy se co zdraží. Teď to zjistíte, s výjimkou pekařů, kteří informují s předstihem, naráz. Prostě zboží přijde a je dražší. Někdy ale také levnější. Bohužel, to zlevnění ale bývá jen na týden – dva a pak zase ceny vylétnou,“ dodala Heroldová. Lidé už se podle zkušeností obchodníků ani nepředzásobují a oni sami také ne. „Spálila jsem se jednou, když avizovali zvýšení ceny cukru. Nakoupila jsem ho do zásoby, ale potom se nezdražovalo a my pořád prodávali ze zásob, ve kterých ale vázly peníze potřebné do obratu,“ uvedla Heroldová. Obchodníci také předpokládají, že průběžné zdražování a zlevňování nastavují majitelé potravinářských závodů a distributoři podle svého momentálního odbytu, bez souvztažnosti k dostupnosti surovin.

Nejvíce si na zdražování stěžují staří lidé a maminky na mateřských. „Od těch jsme slyšeli: „Víte, jaké to je nekoupit dítěti čokoládu? Důchodkyně Anežka Černá z Rokycan zase vypočítávala: „Musím zaplatit byt, elektřinu, plyn a kolik zbude na jídlo? Obracím každou korunu, vždyť mám penzi přes sedm tisíc,“ svěřila se .