Sklad na Rokycanské ulici v Plzni vyhořel poslední prosincový den roku 2021. „Poplach byl vyhlášen devíti jednotkám," informoval tehdy krajský mluvčí hasičů Petr Poncar. Musela být omezena doprava v místě a vypnut proud v trolejovém vedení.

„Případem se zabývali krajští kriminalisté. Na místě požáru bylo provedeno opakované ohledání místa činu s využitím služebního psa – specialisty na detekci hořlavých látek, byla pořízena fotodokumentace, zajištěny kriminalistické stopy, které byly podrobeny dalšímu zkoumání. Kriminalisté spolupracovali s vyšetřovateli Hasičského záchranného sboru České republiky a se specialisty Technického ústavu požární ochrany,“ informovala krajská policejní mluvčí Dagmar Brožová s tím, že kriminalisté došli k závěru, že vinen je 37letý zaměstnanec, a zahájili jeho trestní stíhání pro zločin obecné ohrožení.

Posádka 1. Koronerské ve složení lékařka Dagmar Tydlitátová (bez čepice) a řidička Jitka Strnádková.
Nejhorší jsou mrtvé děti, nezapomenu ani na muže okousaného psy, říká koronerka

Mužovo chování bylo až neuvěřitelné. „Obviněný dne 31. prosince 2021 krátce po třinácté hodině ve skladu u regálu se zapalovači, tabákem, uhlíky do vodních dýmek a náplněmi do plynových a benzinových zapalovačů zkoušel z nudy funkčnost zapalovače a zapaloval papírovou krabici od uskladněného zboží. A to v prostorech, kde platí přísný zákaz kouření a používání otevřeného ohně a kde žádné předměty nesmějí být vystaveny sálavému teplu. Přitom byl spolupracovníkem varován o příchodu nadřízeného, a tak rukou umačkal žhnoucí krabici a z místa odběhl.

Zpátky se na místo již nevrátil, neboť z důvodu Silvestra byla pracovní směna předčasně ukončena a všichni zaměstnanci sklad opustili,“ popsala Brožová. Dodala, že zaměstnanec však žhnoucí krabici neumačkal dostatečně a po jejím vzplanutí vypukl požár, který se postupně rozšířil. Poškodil objekt skladu a uskladněné zboží. „Celková škoda byla vyčíslena na 60 milionů korun. Svým jednáním způsobil obviněný škodu velkého rozsahu, a tak mu hrozí trest odnětí svobody na osm až patnáct let,“ uzavřela Brožová.

Luděk Zlámal u Krajského soudu v Plzni.
Tvůrce seriálu Místo zločinu inspirovalo rozřezání šéfa na Plzeňsku