Plzeňský kraj 

Dny šumavského trojhradí se blíží

V již tradičním termínu se na třech šumavských hradech koná akce Dny šumavského trojhradí. Tématem společné programové nabídky hradů Kašperk, Rabí a Velhartice je tentokrát středověká móda a odívání obecně. Chybět nebudou regionální, či dokonce hradní pochutiny, jako například hradní velhartické víno na Velharticích. Na hradě Kašperk bude živo od soboty 25. září do svátečního úterý 28. září. Vedle tematických komentovaných prohlídek budou k vidění i venkovní expozice, na své si přijdoui děti. Na Rabí bude otevřeno o víkendu a poté v úterý, v pondělí bude zavřeno. Po celé tři dny bude volně průchozí celý hradní areál. Příchozí si budou moci projít velké nádvoří i to malé, kde se nachází studna a hospodářské zázemí. Budou si moci prohlédnout modely hradu, vyjít do prvního patra Nového paláce, které slouží jako vyhlídkové místo, navštívit nejstarší část hradu nebo prozkoumat členitá sklepení. V nabídce hradu Velhartice budou od soboty do úterý všechny prohlídkové okruhy. Pro nadšené fotografy proběhne v sobotu od 14 hodin mimořádná přednáška na téma kreslení světlem. Představena bude stručná historie a nástroje, které se k této fototechnice používají, vedle toho budou vysvětleny jednotlivé techniky, jako např. Orb, Dva v jednom nebo portréty s modelkami. 

Ukázky připomenou mobilizaci 

Několik akcí v Plzeňském kraji mohou o víkendu navštívit příznivci vojenské historie. První z nich se koná v sobotu na podporu Aktivních záloh Armády ČR. Začne v 9 hodin nástupem v bývalých kasárnách v Holýšově. V 10 hodin bude pokračovat prezentací záloh v Kvíčovicích, kde v 11 hodin dojde na fiktivní bojovou ukázku ze září 1938, kdy byla československá armáda mobilizována při sporech s Německem završených mnichovskou dohodou. Ve 12.30 hodin ji zpestří průletem i stíhačky Gripen. V sobotu bude od 10 hodin až do noci otevřené také meziválečné opevnění u Annína (u autobusové zastávky Bohdašice) na Klatovsku, návštěvníci si tak budou moci projít vybavený objekt lehkého opevnění s průvodci v dobových uniformách i nasvícený. Na neděli se od 11 do 14 hodin chystá program s ukázkou ze září 1938 i v Muzeu na demarkační linii v Rokycanech. Připraveny jsou dobové tábory, výstavy, defilé techniky a armád.

Vodáci v Tachově zamknou Mži

V Tachově uzamknou Mži. Vyplouvat se bude v sobotu 25. září od 11 hodin od mostu pod přehradou Lučina nebo od mostu ve Světcích, kde ve 12 hodin proběhne zamčení řeky. Plavba končí pod Tachovem ve vodácké loděnici U Minerálky. V loděnici bude připraveno posezení s hudbou a občerstvením.

Noc vědců představí čas 

Letošní akce Noc vědců, jejímž posláním je ukázat široké veřejnosti, že věda není nudná, ale naopak je studnicí zajímavostí a fascinujících úkazů, se koná v pátek večer na stovkách míst po celé Evropě. Program s tématem Čas nabídnou nejen univerzity, ale také vědecká a výzkumná centra nebo pracoviště. V Plzni bude možné od 17 do 22 hodin navštívit mnoho stanovišť v kampusu Západočeské univerzity, Hvězdárna a planetárium Rokycany pozve návštěvníky do svého areálu v ulici U Dráhy a také do sídla v Rokycanech. V Plzeňském kraji se bude Noc vědců konat rovněž v Klatovech, kde její program organizují Masarykova základní škola a Úhlava, o.p.s. Na své si přijdou jak děti, tak dospělí.

Do Plzně se sjedou vinaři 

Největší vinařská akce v regionu – Plzeňský festival vína – se uskuteční od 25. do 27. září v historickém centru v Kopeckého sadech a ulici Bedřicha Smetany v Plzni. Na festivalu se představí více než dvě desítky vinařství z Čech a Moravy. Návštěvníci se mohou těšit na someliérská představení, chybět nebude ani občerstvení. Degustovat vína bude možné pouze z degustační sklenice, kterou na místě zakoupíte za 100 Kč. Událost bude probíhat ve všechny dny vždy od 13 do 22 hodin.

Víkend patří železničnímu září 

Víkend na nýřanském nádraží bude patřit nejen Nýřanskému železničnímu září. Návštěvníci se budou moci svézt zvláštními vlaky na několika tratích, připraveny budou výstavy fotografií, modelů, hasičské techniky nebo veteránů. V sobotu se na nádraží a v areálu firmy Dioss uskuteční také bojové ukázky z května 1945. Více na imcplzen.cz.

Slavnosti jablek v Nebílovech

Již 12. ročník tradiční akce Slavnosti jablek, spojený s vyhlášením ankety Regionální potravina Plzeňského kraje 2021, můžete navštívit v neděli 26. září od 11 do 18 hodin v nebílovských sadech. Během bohatého programu vystoupí dětský sbor Lukaváček, folková skupina Devítka, Šumaři či Jakub Smolík s kapelou. Připraveny budou i aktivity pro děti. Prodávat se budou regionální potraviny i speciality z nebílovských sadů. Odpoledne poté vyhlásí soutěž o nejlepší moučník z jablek. Vstup je zdarma.

Karlovarský kraj

V lázních ochutnáte mexickou kuchyni 

Návštěvníci a obyvatelé Mariánských Lázní si užijí gastronomií nabité dva víkendové dny na tradičním lázeňském Food festivalu. Letos se počet stánků bude pohybovat mezi 30 až 40. Milovníci mezinárodních kuchyní budou moci ochutnat například vietnamskou, mexickou a tuniskou kuchyni, nebo americkou BBQ a řadu dalších.Na festivalu se budou mimo jiné prezentovat potraviny Karlovarského kraje. To jsou ty nejlepší a nejkvalitnější regionální potraviny oceněné v rámci každoroční soutěže. „Letos je příprava o poznání složitější než v minulých letech. Kvůli covidovým opatřením musela většina prodejců přehodnotit své podnikání, někteří si založili vlastní restaurace nebo jiné pevné podniky a přestali jezdit na akce,“ konstatovala organizátorka trhů Andrea Sasková. Festival budou provázet i kulturní vystoupení kapel Pozor Zlý Jazz, Junior Dixieland, Chuť, Monna, The Beautifuls či Zatrub band. Pro děti bude připraven program v prostorách Arniky. 

"Kiďák" pokřtí v Lokti svou desku 

Legendární loketský folkový bard Vojta „Kiďák“ Tomáško pokřtí v pátek 24. září večer své nové CD „Všechno je tak, jak má být“. S touto příjemnou prací mu pomůžou přátelé. Lokeťákům dobře známý Ota Maňák z Bohumína (kytara, zpěv), šansoniérka Saša Niklíčková (Mladá Boleslav, akordeon a zpěv) a samozřejmě publikum.

Přijďte s dětmi na pohádku do divadla 

Divadlo v Chebu připravilo na neděli 26. září od 15 hodin výpravnou pohádku v podání herců a loutek. Název hry je O hrochovi, který se bál očkování. Tu budou moci děti vidět letos naposledy. Ratolesti s rodiči čekají fantaskní moderní pohádky Miloše Macourka.