Ubývá stromořadí podél cest a z naší krajiny mizí jeden z jejích typických prvků, kterým jsou aleje. Navíc se už patnáct let nedaří za každý pokácený strom vysadit jiný. V této neblahé statistice patří k nejhorším právě území Plzeňského kraje. Potvrzují to výsledky, které zveřejnilo centrum pro podporu občanů Arnika. Za loňský rok bylo v kraji vykáceno 1115 stromů podél cest, vysazeno jich bylo jen 101. V rámci republiky se tak náš kraj umístil na předposledním místě a podle Arniky zde extrémně převažuje kácení nad výsadbou. Kácení výrazně převažovalo i v letech 2003 až 2016, kdy padlo 23 553 stromů a nově jich bylo vysazeno 3848.

„Výsledky opět potvrdily neblahý trend, protože počet pokácených stromů převládá nad vysazenými,“ uvádí Jiří Kaňa z Arniky. „Přicházíme tak nejen o cenné biotopy a historické dědictví, ale také o přirozenou ochranu před extrémními projevy změny klimatu,“ dodává.

OVOCNÉ ALEJE? PŘEŽITEK

Kácení stromů podél cest je ale často vynuceno nemocí či poškozením stromu. O ovocných alejích u silnic hovoří Radek Šíma ze Správy a údržby silnic Plzeňského kraje jako o přežitku. “V současné době se kácí dost. To vše v součinnosti s Českou inspekcí životního prostředí. Jedná se zejména o topolové aleje, kdy jde o staré stromy, které představují nebezpečí. Je třeba říct, že ovocné sady podél silnic už jsou také přežitkem. Hrozí u nich nebezpečí přilákání zvěře ke komunikaci. Vykácené aleje se snažíme nahrazovat vysazováním vhodnějších dřevin.” V okolí Plzně byla v poslední době vykácena například lipová alej mezi obcemi Hromnice a Česká Bříza.

V kraji se sázejí i aleje nové, jako například U Zámělíče, kde letos vznikla třešňová alej s téměř 200 stromy Zdroj: Vojtěch Kotlan

Mizející aleje vnímá jako ztrátu Hana Štollová ze Stříbra. „Aleje kolem cest, které jsou v pořádku, tu jsou právě proto, aby podvědomě nutily řidiče zpomalovat a uvědomovat si nebezpečí, které z toho plyne. Stromy kolem silnic nás chrání před výkyvy počasí, které zažíváme čím dál častěji,“ podotýká.

LIPOVÁ ALEJ v Kozinově ulici bude vykácena.
Lipová alej v Kozinově ulici ustoupí parkovišti

Ze sázení stromků v nové aleji u Zámělíče.
U Zámělíče vznikla třešňová alej s téměř 200 stromy

Další aleje, které v minulých letech padly k zemi, rostly na Tachovsku v Přimdě a u silnice na Ctiboř. I zde šlo o nemocné a nebezpečné stromy. Alej v Přimdě byla nahrazena novou výsadbou, u Ctiboře před několika týdny vznikla alej zcela nová čítající několik desítek listnáčů.

Podobně jsou na tom Poběžovice na Domažlicku. U Zámělíče vznikla letos třešňová alej, kde roste 172 ovocných stromů, dva duby, dva buky a dva jilmy.

Proti kácení stromů u silnic protestovali před lety i lidé z Klatovska. Podle autorů projektu šlo ale pouze o poškozené stromy.

Stromy pokácené v Přimdě.
Alej šla k zemi, lidé zoufají

TISOVŠTÍ OBYVATELÉ vysokou účastí na výsadbě nové Lipové aleje prokázali, že jim záleží na místě, kde žijí.
FOTOGALERIE: Obyvatelé Tisové vysázeli novou lipovou alej

Přesto, že vznikají nové aleje, čísla zveřejněná Arnikou hovoří v neprospěch vysazených stromů. V celé republice jen za loňský rok správci komunikací podél českých silnic pokáceli 13 227 stromů a vysadili 8773. Od roku 2003 tak od silnic zmizelo už více než 217 000 stromů a vysazeno bylo přitom jen asi 130 500. Za každé tři vykácené stromy byly tedy vysazeny pouze dva. Dlouhodobě jsou na tom nejhůře Karlovarský, Královéhradecký a Plzeňský kraj. „Od letošního roku se snad blýská na lepší časy. Vláda přijala plán adaptace na změnu klimatu, v němž výsadbu kolem silnic přímo požaduje,” dodává Marcela Klemensová z Arniky.

Skácené stromy v alejích v roce 2016Kraj                    Vykáceno   Vysazeno
Středočeský        251 2         450
Olomoucký          1 369        1 771
Liberecký            362           393
Jihomoravský      999           1 083
Moravskoslezský  736           720
Vysočina             1 962        1 101
Zlínský               767            228
Jihočeský            2 562        482
Pardubický          1 154        209
Karlovarský        408            66
Královéhradecký 1 069         169
Plzeňský       1 115     101Ústecký               473          –
Zdroj Arnika

V historické aleji z Kašperských Hor na Tuškov (na snímku) by měly padnout desítky stromů.
Kašperskohorským vadí kácení v aleji