doc. JUDr. Janu Paulymu, CSc.
Spectabilis vážený pane děkane, dovolte, abychom se na Vás jako iniciátoři „Prohlášení učitelů a studentů Fakulty filozofické ZČU v Plzni“ ze dne 13. 3. 2012, ke kterému se za několik málo dní připojilo přes 600 signatářů včetně významných představitelů veřejného a akademického života, a které 16. 3. přímo podpořili ve své výzvě také děkanky a děkani UP v Olomouci, obrátili s následující výzvou. Reagujeme tak i na Vaše prohlášení v článku „Nepřijmout studenty, to je smrt, říká děkan“.

Jak vyplývá z našeho Prohlášení a z prohlášení formulovaného na společném jednání s rektorkou ZČU Doc. PaeDr. Ilonou Mauritzovou, Ph.D. dne 15. 3., naším cílem byla, je a i do budoucna zůstává vedle obhajoby akademických svobod především obhajoba dobrého jména ZČU jako celku při zohlednění celospolečenských, etických a morálních kontextů. V žádném případě neupíráme studentům FPR ZČU právo dokončit důstojným způsobem studium a ani nevoláme po zrušení fakulty jako takové. Zároveň se však jednoznačně kriticky vymezujeme vůči takovému dění na FPR, jež poškozuje ZČU jako celek, a tedy mj. i naše profesní aktivity studijní a badatelské. Řešení situace na FPR, při němž nejsou brány v potaz možné negativní dopady na pověst a postavení ostatních fakult a zaměstnanců ZČU a na akademické prostředí vůbec, považujeme za krátkozraké a krajně bezohledné.

V posledních dnech byla ve veřejném prostoru, vzpomeňme zejména vyjádření premiéra Petra Nečase při interpelacích v PSP, ale i na půdě ZČU, formulována řada stanovisek, která jednoznačně odmítají, aby FPR ZČU přijímala studenty do 1. ročníku magisterského studia oboru „Právo“ v akademickém roce 2012/2013. Jsme přesvědčeni, že se jedná o jednoznačné a silné apely, jejichž nerespektování představuje hazard s pověstí ZČU, jejíž kolegium rektorky s přijímáním nových studentů taktéž vyjádřilo jasný nesouhlas.

Za této situace Vás, spectabilis vážený pane děkane, vyzýváme formou otevřeného dopisu k silnému a odvážnému kroku, konkrétně k okamžitému zrušení přijímacího řízení do 1. ročníku magisterského studia oboru „Právo“ v akademickém roce 2012/2013 a to bez ohledu na jakékoliv z možných rozhodnutí ministra školství Mgr. Josefa Dobeše. Podle našeho názoru tím Vy osobně i FPR jasně a důrazně prokážete snahu o očištění a dáte veřejnosti nezpochybnitelný a výrazně pozitivní signál o sebereflexi, což výrazně podpoří snahu FPR a zejména ZČU jako celku o systematické posilování dobrého jména univerzity.

Za tento krok Vám předem děkujeme.
V úctě,
iniciátoři „Prohlášení učitelů a studentů Fakulty filozofické ZČU v Plzni“ ze 13. 3. 2012 http://prohlaseni.hrosshar.com
PhDr. Jiří Woitsch, Ph.D., vyučující FF ZČU
PhDr. Přemysl Rosůlek, Ph.D., vyučující FF ZČU
Mgr. Tomáš Hirt, Ph.D., vyučující FF ZČU
PhDr. Jan Váně, Ph.D., vyučující FF ZČU
PhDr. Petr Krištuf, Ph.D., vyučující FF ZČU
Mgr. Petra L. Burzová, Ph.D., vyučující FF ZČU
Mgr. Ľubomír Lupták, Ph.D., vyučující FF ZČU
Mgr. Ladislav Toušek, vyučující FF ZČU
Mgr. Ema Hrešanová, Ph.D., vyučující FF ZČU
Bc. Nikola Indrová, studentka FF ZČU
PhDr. Vladimír Naxera, student FF ZČU
Bc. Jan Paul, student FF ZČU
Bc. Petr Kalinič, student FF ZČU
Bc. Ondřej Hejnal, student FF ZČU