„Upřímně řeknu, že jsme si oddechli. Skoro to vypadalo, že stromy pokvetou," konstatoval majitel Richard Schwarz. Dodal, že teplá zima samozřejmě také nahrává chorobám a škůdcům, o zimních postřicích kvůli tomu ale neuvažuje. „Snažíme se počet chemických ošetření omezovat hlavně z ekologických, ale i z ekonomických důvodů.
Přesto v současnosti ruch v sadech neutichá, řezy korun jsou na denním pořádku. Vzhledem k tomu, že tvarování si vyžaduje asi padesát tisíc stromů, je pořád čím se zabývat. Na opravu a údržbu čeká i technika, v denním rozpisu jsou také další práce.
„Hlavním úkolem zůstává doprodat úspěšně minulou sklizeň. Přesvědčit markety, aby chtěly česká jablka za slušný peníz, není vůbec snadné," prozradil Schwarz. Do budoucna proto uvažuje, zda už nenastal čas vydat se cestou trochu jiných pěstebních i prodejních technologií. „Lidé si už k pěstitelům cestu našli a kontakt s nimi je rozhodně příjemnější, než hrnout sklizeň na kamiony a nevědět do poslední chvíle kolik, a zda vůbec, dostanete zaplaceno. To je nejistý business," míní sadař. Stále větší orientace na domácí trh se projevuje i tím, že každý pátek i sobotu moštují. Zájem zákazníků o čerstvý nápoj přitom pořád trvá.
Více ve středečním vydání Rokycanského deníku.