Dvoutisícovou pokutu riskují turisté, kteří se vydávají do CHKO Brdy, jedou autem a nevidí nebo dělají, že neviděli značky. Do Brd auta nesmí. Zákaz vjezdu platí v celé oblasti.

Neukázněných motoristů si všímají správci CHKO, policisté i ostatní návštěvníci. „Šli jsme se psy na Padrť, projížděli kolem jen cyklisté a těm stačilo nechat půl cesty volné. Ale najednou se přihnal teréňák a my museli málem skákat do lesa,“ popisuje víkendový zážitek Aleš Jindra.

Ilustrační foto.
Traumabody pro CHKO Brdy

Není to ojedinělé. Porušování zákazu vjezdu patří k přestupkům, které policisté v Brdech řeší nejčastěji. „Dále pak nedovolené stanování a kempování nebo rozdělávání otevřeného ohně,“ jmenuje policejní mluvčí Hana Kroftová s tím, že policisté jsou v Brdech ve dne i v noci, kdy se ale namísto řidičů zaměřují například na pytláky.

Kde zaparkujete, když se chcete vydat do CHKO Brdy?Zdroj: Deník

Výjimku ze zákazu mají například lidé, kteří na území bývalého vojenského újezdu pracují nebo ti, kteří lesní cesty potřebují pro přístup ke svému majetku. Vojenské lesy a statky mohou povolení k vjezdu vydat, nicméně často se to nestává. Proto se už objevily jejich padělky. Policisté z Plzeňské části Brd se s nimi ještě nesetkali, jejich středočeští kolegové ano.

Správa CHKO upozorňuje, že Brdy jsou jedinečné tím, v jejich centrální části nestojí téměř žádné stavby a auta do nich nesmí. Lesy a stezky uvnitř mají být rájem pro cyklisty a pěší a motoristé mají parkovat u hranic oblasti.

Ilustrační foto.
Dobrovolníci uklízeli v CHKO Brdy. Bylo jich ale méně, než kolik být mohlo

Oficiálních parkovišť je třináct, největší v Obecnici má kapacitu asi 300 míst, ostatní od deseti do 75. Více se zatím neplánuje. „Dle našeho názoru zajišťují v současné době dostačující kapacitu pro návštěvníky,“ míní zástupci správy CHKO.