„Příchozí díky tomu, kam jim umožníme jít, uvidí rozsáhlé prostory v podzemních, přízemních a nadzemních částech. Jde o prostory, kde jsme museli jít až do základu, čili až na cihly. Jsou odstraněné omítky, přístavby, příčky. Podívají se na místo budoucí kotelny, protože nově bude budova napojena na Plzeňskou teplárenskou. Uvidí také provozní tunel v blízkosti hlavní haly. Dostanou se i na balkon, kam se běžně nechodí, z něhož je vidět směrem na parkoviště. Tam, kde dříve bývala restaurace, jsou již nyní odstraněné stropy, které děláme nové,“ uvedla mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová.

Takto velká rekonstrukce budovy, která byla uvedena do provozu v roce 1907, se dělá po mnoha letech. „Celá rekonstrukce stojí 680 milionů. Budova je velmi rozsáhlá a dělá se vše včetně veškerých inženýrských sítí. Budova se opravovala po druhé světové válce po náletu, poté se dělaly už jen věci drobnějšího charakteru a tohle je komplexní rekonstrukce. Odbourávají se i přístavby, které se udělaly až po 50. roce. Odhalí se i štukatérské prvky, které byly nelogicky zakryté, ve směru k Železniční ulici,“ sdělila Pistoriusová.

Brigádnice Nicoleta.
Jahody zrají. U Plzně je dokonce zlevnili, podívejte se

Zatím se dle informací nepodařilo najít žádné schránky s dobovými materiály z doby stavby. Stavebníci tak sází ještě na kupoli, která se teprve začne opravovat. „Celý objekt dostane novou střechu, což si myslím, že bude vidět ze všech částí Plzně,“ poznamenala mluvčí.

K vidění byly i vizualizace s finální podobou budovy. Hotovo by mělo být do konce roku 2023. Nyní je pro cestující k dispozici pouze horní hala. Jakmile bude dokončena spodní, přemístí se provoz tam začne se rekonstruovat horní hala, která dozná výraznějších změn.

Lidé byli z prohlídky nadšení. „Je zajímavé se podívat na místa i v přízemí a na balkón. Člověk se nedokáže ani zorientovat, kde zrovna je, když to není vybavené. Měli jsme ale super výklad, bylo to velmi zajímavé a jsem ráda, že jsme se šli podívat. Jsem už zvědavá na finální podobu,“ řekla jedna z účastnic prohlídky Helena Hladíková.