Objekt je nepoužívaný od loňského května, kdy se onkologie přestěhovala do nového moderního pavilonu na Lochotíně.

„Nabídku jsme zatím umístili na webové stránky nemocnice, pokud by se našel zájemce, tak bychom vyhlásili veřejnou soutěž," uvedla ředitelka FN Plzeň Jaroslava Kunová, podle níž je objekt v dobrém stavu. Kupec by proto nemusel příliš investovat do oprav. V budově navíc nebyly operační sály, ale pouze lůžková oddělení, takže ani případná přestavba na dům pro seniory, ubytovnu či byty by nebyla tak náročná jako v případě bývalé porodnice na Slovanech. Tu se nemocnice snaží prodat už pět let.

Prodejní cena objektu zatím známá není. „Stanovena bude znaleckým posudkem poté, co se ozve vážný zájemce," uvedla mluvčí nemocnice Renata Kroupová, podle níž se bude jednat o částku v řádech desítek milionů korun. Kromě pavilonu se dvěma podzemními a čtyřmi nadzemními podlažími a objektu bývalé kyslíkové stanice jsou k prodeji i pozemky o rozloze přes osm tisíc metrů čtverečních.

Všechny objekty prodávané nemocnicí jsou státním majetkem. O prodeji proto rozhoduje ministerstvo financí a takto získané peníze jdou do státního rozpočtu. Právě spolupráci s ministerstvem financí ale Kunová vidí jako problematickou.

Vyřízení případného prodeje totiž trvá dlouho, a tak se nemocnici nejednou stalo, že zájemce od koupě nakonec ustoupil.

Jako příklad Kunová uvádí prodej dřevěné budovy na Lochotíně, za niž byl zájemce kvůli lukrativnímu pozemku ochoten dát 12 milionů korun. Kvůli průtahům ze strany ministerstva však od svého záměru ustoupil, budova se nakonec prodala až po několika kolech výběrového řízení za necelých pět milionů.

Fodermayerův pavilon postavený v roce 1905 nejprve sloužil jako chudobinec, následně sem v roce 1942 přesídlilo oddělení neurologie a psychiatrie. Stavba je též známá jako Kuffnerův pavilon.