„Letos jsme si připravili doprovodnou výstavu Četníci z Luhačovic. Jde o rekvizity a kostýmy České televize, která nám je zapůjčila. Jde především o četnické uniformy, které nosili hlavní hrdinové a jednotliví velitelé četnické stanice v Luhačovicích,“ představil výstavu klatovský policista Miloš Skořepa, jenž se právě o zřízení četnické stanice v Klatovech zasloužil.

K seriálu má blízko nejen díky výstavě, ale také proto, že si v něm osobně zahrál. „Byl jsem v šestém díle Staré dluhy. Je to zajímavá zkušenost, dostat se do dobových reáliích a spolupracovat na přípravě. Když se dívám zpětně na seriál, tak vzpomínky samozřejmě jsou, protože se tam uskutečnilo mnoho zajímavých setkání i situací při natáčení, takže je určitě na co vzpomínat,“ řekl Skořepa.

Svatohubertské slavnosti v Sušici.
OBRAZEM: Trubači zahájili slavnost na náměstí

Kromě uniforem a rekvizit ze seriálu si lidé mohli prohlédnout také stálou expozici četnické stanice. „Máme tady kancelář velitele stanice a čtyři panely, které mapují historii četnictva od 1850 do roku 1945 na Klatovsku. Postupně se snažíme doplňovat stálou expozici. Na příští rok, kdy to bude pět let od otevření četnické stanice, plánujeme drobné úpravy, takže se budou mít návštěvníci na co těšit,“ slíbil Skořepa.

Zájem o výstavu byl značný, dokonce stanice zaznamenala rekord. „Návštěvnost byla úspěšná, protože přišlo jen během prvního dne 125 lidí, což je pro nás rekord při dnech otevřených dveří. Ohlasy byly ve skrze kladné, takže jsme spokojeni,“ zhodnotil Skořepa.

Ti, kteří výstavu na četnické stanici nestihli, nemusí smutnit. Možnost mají ještě od 9. do 12. listopadu v klatovském muzeu. Navíc 11. a 12. listopadu se tam bude od 14 hodin konat komentovaná prohlídka s kurátorem výstavy Milošem Skořepou.