Se zimní údržbou, související s letošní první sněhovou nadílkou, si obce na Rokycansku poradily bez problému. Mnohé i díky tomu, že ve snaze vyhnout se čekání na úklid si pořídily vlastní techniku. Tak je tomu třeba v Cheznovicích.

„Koupili jsme nový zametací stroj asi za dva miliony. Sníh neodstraňuje plužením, ale odmetáním. To se nám zdálo výhodnější, protože vezme i nerovnosti," informoval starosta Jan Sevald a dodal: „ Nyní má na starosti chodníky. Kromě toho ho můžeme po přidání dalších nástaveb využít i pro jiné účely. Třeba v létě k sekání či úklidu a podobně." O obsluhu stroje se stará zaměstnanec úřadu.

Pokud jde o údržbu silnic spravovaných obcí, Cheznovičtí uzavřeli smlouvu se zemědělských družstvem. O hlav- ní tahy se jinak stará rokycanské pracoviště SÚS a podle sdělení jsou řádně prosolené.

Také Mýto, byť svou speciální techniku na boj s bílou nadílkou nemá, zahájilo v neděli zimní údržbu a včera pokračovalo. „Na zametání a prohrnování máme sjednané dvě firmy. Jedná se o společnosti Koloc a Bagger. Mají katastr rozdělený napůl. Jedna má na starosti Kařízek a část Mýta, druhá zbytek města," uvedl místostarosta Pavel Kořen. Sůl na posyp obstarává radnice, štěrk pověřené firmy.

Více informací v dnešním vydání.