Úrazy, škody na majetku… Nikdo si nepřeje, aby jeho Vánoce vypadaly právě tak. Co o svátcích dělat a nedělat, jak se vyhnout rizikům a moci se soustředit jen na to příjemné, radí mluvčí krajských hasičů Pavla Jakoubková. Základní rady jsou: Nenechat zapálené svíčky a prskavky bez dozoru, nezapomenout vánoční cukroví v troubě nebo slavnostní večeři na plotně, zacházet s pyrotechnikou bezpečně dle návodu, v případě nepříznivého počasí raději nevyjíždět autem…

Fakultní nemocnice nadílka vánoce děti hemato - onkologické oddělení
FOTO: Dětem se splnila přání

Nejvíce vánočních požárů podle mluvčí vzniká od zapálených svíček na adventním věnci. „Je třeba si uvědomiti, že jsou dva druhy adventních věnců, a zapálit svíčky můžeme pouze na tom, který má svíčky podložené nehořlavou podložkou. Ten druhý, bez podkladových mističek, slouží výhradně k dekoraci,“ upozorňuje.

Těm, kteří si věnce vyrábějí sami, doporučují hasiči speciální adventní svíčky ošetřené voskovou vrstvou, jež hoří dlouho. „Nevhodné jsou vysoce hořlavé materiály jako hobliny, suché dřeviny, papírové ozdoby a podobně,“ dodává mluvčí.

Křest Sportovního kalendáře města Plzně
PODÍVEJTE SE: Kalendář sportovců pomůže nadaci

Nenechat adventní věnec ani na okamžik bez dozoru je podle Pavly Jakoubkové samozřejmostí. „Protože vánoční svátky lidé prožívají více emocionálně, jsou v případě neštěstí škody na jejich psychice větší. Proto je nutné nezapomínat na obezřetnost a opatrnost,“ dodává závěrem.

Rekord z PlzeňskaZa deset let způsobil v ČR největší škodu na Štědrý den požár ve sklárně v Heřmanově Huti. V roce 2009 ho zapříčinil únik taveniny a výbuch tlakových lahví, škoda tehdy dosáhla 250 milionů Kč.

Požár prodejny autodílů v Přešticích
FOTO: Prodejnu zasáhl požár, hasičům práci komplikovala zaparkovaná auta