Kvůli rekonstrukci trati Rokycany Nezvěstice, musí být na pozoru motoristé kteří jezdí před mirošovskou Čtrnáctku. Těžká technika zde totiž odváží tudy zeminy, která ale z části zůstává na silnici. Bahno a nánosy špíny čistí speciální vozy. Překvapením ale je, že se jedná o pitnou vodu.

„Když jsem poprvé viděl, že kropící vozy jezdí a vzadu mají nápis pitná voda, žasl jsem. Není jí přeci tolik, aby se používala na mytí komunikace," svěřil se muž z Mirošovska (jméno nechtěl v tisku uveřejnit). „Říkal jsem si, že pokud by tam byla normální voda, pak už auto nemůže sloužit na převoz té pitné," vysvětlil. „Určitě jsem rád, že se ta silnice čistí, ale je to takové zbytečné. Spíš bych to viděl, že někdo ostříká těžkou techniku, než vjede na silnici, aby to bahno z aut nepadalo. Ale to je asi větší práce, než tam pustit kropící vůz," konstatoval. „Jsem profesionální řidič, takže tam jezdím denně. Náklady na myčku ale řidičům nikdo nezaplatí," uzavřel.

Na zajímavý dotaz jsme se zeptali také projektového manažera společnosti. „Jde o to, že cisterna, která vozí pitnou vodu nemůže na kropení komunikací používat z hygienických důvodů jinou než pitnou vodu. Nesměla by potom vozit pitnou vodu," uvedl krátce Jakub Štěrba ze společnosti Chládek & Tintěra.

„Za město určitě chceme, aby silnici uklízeli a čistili. Možná, že zhotovitel bude nyní hledat i jiné řešení, a to čištění vodou povrchovou a nikoliv pitnou. Záleží však na technice, kterou mají k dispozici," konstatoval také starosta Mirošova Vlastimil Sýkora.

Motoristé ale i nadále zoufají. Mnozí už dokonce zvolili jinou trasu, aby si auto neušpinili. „Jezdím z jihu okresu přes Veselou. Nemám náladu na to, abych každý týden vyhazoval peníze za myčku. Chápu, že se to musí udělat, ale ta silnice je hrozná," uvedl rozhořčený řidič.