Co na milovníky sportovních i turistických vyjížděk letos čeká na Plzeňsku?

Už ne bílé místo

Novinky hlásí například severní Plzeňsko, kde se bílé místo na mapě mezi už existujícími trasami podařilo provázat dvěma novými (viz mapu vpravo). Jde o projekt Mikroregionu Radbuza. Trasa 2301 mezi Kozolupy a Kamenným Újezdem je vyznačená od prosince, příští týden značkaři vyznačí trasu 2300. „Propojí ty stávající a dovede cyklisty až na Hracholusky,“ uvedla manažerka mikroregionu Andrea Kubernátová.

Realizaci trasy má na starost obec Tlučná, která zároveň připravuje další, jež by vedla do Plzně.

Demontáž severního železničního mostu u plzeňského hlavního nádraží
FOTO: Severní most u hlavního nádraží je dole. V úterý ho snesl jeřáb

Hracholusek se týká také jiná novinka, kterou lze zatím jen vyhlížet. Plzeňský kraj se dohodl se Správou železniční dopravní cesty, že během rekonstrukce železničního mostu přes přehradu přibude lávka pro cyklisty a pro pěší.

Brdy podruhé

V CHKO Brdy začala už druhá návštěvnická a tedy i cyklistická sezona. Zejména ve středních Brdech na ně čeká několik desítek kilometrů vyznačených tras, k nimž letos přibudou další.

Ale nejde jen o vyznačené trasy. „CHKO Brdy je protkána stovkami kilometrů zpevněných cest a vzdálenosti mezi jednotlivými zajímavými místy k výletům na kole přímo vybízejí. Řadu nejkrásnějších lokalit lze dokonce spojit do jedné vyjížďky. Necelých 50 kilometrů dlouhý švih začíná i končí ve Strašicích a vede přes bývalou vesnici Kolvín, Padrťské rybníky, vrchol Praha s meteorologickým radarem a dvěma nádhernými vyhlídkami, nejvyšší brdskou horu Tok i kolem loveckého zámečku Tři Trubky. Popis trasy najdete na webu POZNEJBRDY.cz,“ doporučuje Pavel Žižka.

Ondřej Vaněk ještě v dresu FC Viktoria Plzeň.
Vaněk s Kopicem mají problém. Jeden měl kupovat drogy, druhý půjčil dealerovi

Cyklobusy a vlaky

Do Brd i jinam letos turisty opět dovezou cyklobusy společnosti ČSAD autobusy Plzeň (viz tabulku vlevo). První autobusy s přívěsy pro 12 až 40 bicyklů. Lidé si je oblíbili. „Nadchl mě Český les, kde se jezdí krásně. Vůbec mi nevadí, že mě tam dopraví autobus, protože z Plzně bych to sama sice dokázala taky, ale tam už bych neměla sílu na nic,“ směje se Karolína Králová.

Cyklobusy vyjedou už brzy • 29. dubna zahájí provoz Brdský cyklobus z Plzně do Příbrami, Cyklobus Český les z Plzně do Bělé nad Radbuzou a Přimdy a také Cyklobus Mže z Plzně přes Tachov do Staré Knížecí Huti v Českém lese
• 28. května začne rozšířená přeprava jízdních kol na lince ze Sušice přes Srní a Modravu až na Kvildu
• od června do konce září bude v režii dopravce PROBO BUS a.s. jezdit mezinárodní cyklobus Furth im Wald – Domažlice – Waldmünchen, a to včetně zajížďky na vrchol Čerchov
• o provozu Zelených autobusů a cyklobusů po Šumavě v roce 2017 zatím podle informací společnosti ČSAD autobusy Plzeň není rozhodnuto, probíhá prý výběrové řízení na dopravce vyhlášené Správou Národního parku Šumava
• takzvaný Severní cyklobus – cyklopřívěs nasazený na regionální linku z Plzně do Nečtin a Manětína pro nízký zájem nevyjede ani letos ⋌zdroj: csadplzen.cz

Na cyklisty ale myslí i České dráhy, které už na začátku dubna v Plzeňském kraji počtvrté otevřely půjčovny kol ve stanicích Domažlice, Tachov a Klatovy. K mání jsou trekingová kola v dámské a pánské verzi, dětské bicykly a elektrokola.
V Plzni půjčovna není, protože se neosvědčil její pilotní provoz – o kola tu zkrátka nebyl zájem.

Nové cyklotrasy na severním Plzeňsku.Zdroj: Deník / Korelus Pavel