První fáze naplánované rekonstrukce plaveckého centra Rokycan skončila. Týkala se koupaliště a včera zhotovitelé předávali dílo. Jedenáctého července bude zahájená druhá etapa, jež se tentokrát týká krytého bazénu.

Zatraktivnění venkovního koupaliště je cílené na různé věkové kategorie. Nejmenší získali pro lepší vyžití vodní hřiště. Nahradilo dosavadní pískoviště v sousedství brouzdaliště. O hraní s pískem ale caparti ochuzení nebudou. Nové lákadlo je vlastně pískovou plochou s herními prvky. „Malým návštěvníkům bude k dispozici soustava korýtek s tekoucí vodou a tři bagříky na nakládání písku.

Z podobných parků v Pra-ze, Jičíně a Krkonoších mám na vlastních ratolestech ověřené, že se z nich dětem ani nechce," konstatoval první místostarosta Rokycan Tomáš Rada. Dodal, že kluci a holčičky musí ve vodním parku zapojit do hry i postřeh a představivost, aby sestavu uvedli do chodu. Do jednotlivých korýtek musí vodu hnát pumpami na ruční ovládání. V jednom okruhu ji lze čerpat i Archimédovým šroubem. Pískový bazének s vodním hřištěm doplnilo olemování travnatým kobercem, aby se včlenil do okolní plochy.

K vodnímu dovádění v rámci investiční akce zatraktivnění plaveckého areálu přispěje i přesun tobogánu z krytého bazénu na koupaliště, do sousedství skluzavek. Jeho místo v bazénu zastoupí nový a větší.

„Z bezpečnostních a provozních důvodů jsme se rovněž rozhodli celý areál ozvučit. Vzhledem k tomu, že v sezóně ho denně navštíví až tři tisíce lidí, je to nezbytné," dodal místostarosta. Novinkou nadcházející sezóny bude i to, že zájemci si nově mohou přímo v areálu vypůjčit knihy ke čtení. Na tomto záměru město spolupracuje s knihovnou. „Poblíž vchodu návštěvníci v sezóně najdou malý regál s knížkami označenými logem. Zatím jsme se dohodli, že budou volně přístupné, bez nějaké další evidence. Může si je půjčit každý. Vrácení je možné při odchodu z koupaliště nebo také v městské knihovně," informoval Rada.