Petr Říha má na kontě zachráněný lidský život. O koho se jedná, zatím neví, ale rád by se s dotyčným jednou setkal. Zatím ho může hřát vědomí z dobrého činu a osobní statečnosti. Navzdory tomu, že si byl vědomý možných rizik, rozhodl se totiž věnovat svou kostní dřeň a jeho kmenové buňky léčily.

„Sestra známého onemoc-něla leukémií a její bratr na veřejné síti vyhlásil výzvu na přihlášení do registru," sdělil Petr a doplnil: „Od formálního souhlasu jsem vzápětí přešel ke skutečnému zaregistrování se v hemato-onkologickém centru Fakultní nemocnice Lochotín. Do registru jsem vstupoval ještě se dvěma přáteli, bylo to na podzim roku 2012." Podrobil se odběru krve a v dotazníku zvolil formu darování kmenových buněk. „Mohl jsem se rozhodnout pro jejich získání z periferní krve přes separátor. Mít tak dlouho napíchnuté žíly se mi ale nelíbilo. Zvolil jsem druhou možnost odběr kostní dřeně z pánve za celkové narkózy," informoval.

V létě 2014 se poprvé ocitl v užším výběru vytipovaných dárců. Jeho krev prošla složitými vyšetřeními, ale jako nejvíc kompatibilní s příjemcem se neukázal. V hledáčku registru se ale zanedlouho objevil znovu a tehdy vyšel jako nejoptimálnější. V lednu 2015 podstoupil odběr.

„Obavy jsem měl, to je asi každému vlastní. Protože jsem profesí učitel biologie a chemie a oba moji rodiče jsou navíc lékaři, byl jsem si rizik dobře vědomý. Když si naproti tomu ale uvědomíte, co všechno můžete zachránit, jdou tak nějak obavy stranou," konstatoval mladý dárce. Zajímalo nás rovněž, jak se potom cítil. „Pokud máte na mysli vědo-mí, že díky vám může někdo žít, tak úžasně. Jestli se ptáte na bolest, po pár dnů bych ji přirovnal k tomu, když padnete a narazíte si záda. Na to jsem ale ze sportu zvyklý."

Za rok 2015 se dárci krve-tvorných buněk k záchraně neznámého člověka v ČR stalo 34 lidí, mezi nimi Petr Říha. Minulý pátek převzal oficiální poděkování. „Naplno jsem si uvědomil, že díky mě někdo žije. Bylo to silné. Rád bych jednou toho člověka poznal," doplnil Říha.